Lucy B. en C.W. van der Hoogt-prijs 2014
Advies van de commissie voor schone letteren
De Commissie voor Schone Letteren moest dit jaar een grote hoeveelheid prozadebuten beoordelen, verschenen in 2012 en 2013. Een constatering die aanleiding lijkt te geven tot blijdschap, want de conjunctuur zit tegen en de boekenbranche maakt moeilijke tijden door.
Helaas rechtvaardigt de kwaliteit van veel van deze debuten nauwelijks een uitgave in boekvorm. Het betreft meestal autobiografische anekdotiek, die zonder veel literaire stilering de wereld in is gezonden. Originaliteit in de vormgeving is ver te zoeken en het experiment is zelfs morsdood. Het gebruik van de genreaanduiding ‘roman’ lijkt vooral commerciële doeleinden te dienen.
Het is al te makkelijk alleen geldbeluste uitgevers verantwoordelijk te stellen voor deze situatie, al zouden zij scherper mogen selecteren en meer zorg kunnen besteden aan de tekstredactie. Ook de debuterende auteurs gaan niet vrijuit. Zij zouden minder snel tevreden kunnen zijn over hun werk en zich hoeden voor premature publicatie ervan.
Tot haar vreugde is de jury ook op verhalen en romans gestuit die getuigen van talent en inzet. De verhalenbundel Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde, geschreven door Sander Kollaard, maakte in dit opzicht de meeste indruk.
Het boek van Kollaard bevat veertien verhalen (de achterflap noemt abusievelijk het getal dertien), alle met dezelfde hoofdfiguur, Erik van Duijn, die tevens als verteller optreedt. De verhalen zijn chronologisch gerangschikt: in het eerste verhaal is Erik acht jaar oud en in het laatste is hij een man van middelbare leeftijd die mijmert over de dood. Dat het steeds om hetzelfde personage gaat, blijkt uit de dwarsverbanden tussen de verhalen. Zo wordt in het verhaal ‘Hoe ik een man met baard werd’ herinnerd aan de periode van somberheid die Erik als student beleefde, beschreven in ‘Onmiddellijke terugkeer van uw geliefde’, en aan de mislukking van zijn eerste huwelijk, vermeld in ‘En Dassajev verbijsterd achterliet’.
Het boek van Kollaard behelst meer dan een willekeurige reeks autobiografische lotgevallen. De verhalen dwingen de lezer de wereld met nieuwe ogen te zien, hetgeen als het waarmerk van goede literatuur mag gelden. Na de lectuur kijkt hij anders naar wat doorgaans achteloos als