| |
| |
| |
Willem Barnard / Guillaume van der Graft
Rotterdam 15 augustus 1920 - Utrecht 21 november 2010
Willem (Wilhelmus) Barnard werd geboren in Rotterdam, in wat tegenwoordig de ‘deelgemeente’ Delfshaven heet. Hij was het enige kind van Hendrik Barnard en Cornelia Jannetje Zuur, die aan de Van Speijkstraat een kapperszaak hadden. Oude ouders waren het; zijn moeder was 43 toen ze hem kreeg. Hij droeg van hen, naar eigen zeggen, ‘een dubbele erfenis’ mee. Een neiging tot twijfelmoedigheid, zwaarmoedigheid had hij van zijn vader. Een toonbeeld van blijmoedige, innige vroomheid was zijn moeder. Beschut werd hij opgevoed, maar ook bangelijk - een eenzelvig kind dat al jong zijn dagboek en de poëzie als vertrouwde metgezellen had.
Een studie Nederlands lag voor de hand. Hij begon er in 1938 mee, aan de letterenfaculteit te Leiden. Die studie moest worden afgebroken toen hij halverwege 1939 onder de wapens werd geroepen. In de meidagen van 1940 maakte hij geen direct oorlogsgeweld mee. Maar wat oorlog aanricht stond hem, zeker na de aanblik van zijn geschonden vaderstad Rotterdam, voorgoed voor ogen.
Eenmaal gedemobiliseerd (juni 1940), zwaaide hij om naar de studie theologie te Utrecht. Van de theologie verwachtte hij eerder antwoord op de zinvragen die oorlog en bezetting opriepen, dan van de letterkun- | |
| |
de. En als je op zulke vragen stevige antwoorden wilde krijgen, kon je, zo meende hij, beter terecht bij de Utrechtse faculteit, die rechtzinniger was, dan bij de Leidse, die als meer wetenschappelijk en vrijzinnig gold. ‘Temidden van tempeesten/ en 't brullen van de beesten’ (de eerste woorden van het gedicht uit 1943 dat Barnard later koos als opening van zijn Verzamelde gedichten) zocht hij naar woorden die tegenweer en houvast boden. Hij zocht ze in de theologie, het geloof, maar het dichten hield niet op. Van nu af aan waren er twee lijnen in zijn leven: die van de theologie en de letteren, van de (latere) predikant en de dichter, van ‘Willem’ en ‘Guillaume’. Dat tweevoud zou inspirerend blijken, maar ook een bron van verwarring.
Ook de Utrechtse studietijd werd bruut onderbroken. In maart 1943 verplichtten de Duitsers studenten tot het tekenen van een loyaliteitsverklaring. Barnard hoorde bij de weigeraars. Als straf werd een aantal van hen opgeroepen voor de Arbeitseinsatz. Hij was erbij. Altijd is hij zich blijven afvragen waarom hij toen de moed niet had om onder te duiken. In Berlijn werd hij tewerkgesteld in een van de Siemens-fabrieken (mei 1943 - juni 1944). Ook dat zou de herinnering aan de oorlog blijvend kleuren: angst betrapt te worden op sabotage, wanneer je alles op alles zette om niks uit je handen te laten komen, angst dat je het verblijf in de ziekenboeg niet zou overleven, angst dat, bij nachtelijke bombardementen, een voltreffer zomaar je einde kon zijn.
Terug in Rotterdam herstelde hij moeizaam van de dreun die ‘Berlijn’ hem had gegeven. Door te dichten trachtte hij die te boven te komen, door in een zinvol verband de woorden te vangen die ‘zijn hart voorbij woeien’ (‘Analfabetisch vers’, november 1944). Enkele gedichten vonden hun weg naar ondergrondse tijdschriften, zoals De Parade der Profeten (1944-'45). Maar ook die vraag zou blijven knagen: had ik niet iets heldhaftigers te doen dan zulk verbaal ‘bellenblazen’?
Na de bevrijding werd de theologische studie weer opgepakt. Gretig, maar ook met groeiende onzekerheid: waartoe leidde die studie anders dan tot het predikantschap? Was hij daarvoor geschikt? Hij verheugde zich op de ‘talige’ kanten ervan, zoals het preken, maar zag op tegen de pastorale. ‘Het verbijstert me, straks in het ambt te staan’, schreef hij in zijn dagboek (24 februari 1946). Maar van dichten kon je niet leven en er moest brood op de plank komen, zeker nu zijn geliefde en hij besloten hadden te trouwen. Barnard zei me eens dat hij destijds ‘als in een fuik het predikantschap was ingezwommen’. In de zomer van 1946 nam hij een
| |
| |
beroep aan naar Hardenberg. Eind september werd hij er bevestigd als hulppredikant bij de Hervormde Gemeente. Tien dagen eerder was hij in het huwelijk getreden met Tinka (Christina) van Malde. Ze kregen drie kinderen, van wie er twee in het spoor van hun vader gingen en respectievelijk predikant werden (Renata, 1951) en dichter, schrijver (Benno, 1954).
De voorgevoelens kwamen uit: het predikantschap in Hardenberg werd geen groot succes. Barnard had het gevoel dat hij wat iedere andere dominee blijkbaar kon, niet in huis had: pastoraal zijn, warm. Hij bleef teveel op afstand. In het gedicht ‘Landerig in Ambt Hardenberg’ (najaar 1946; een dubbelzinnige titel) lezen we: ‘Men blijft hoe men zich wendt of keert apart (...): een weinig te veel verstand en veel te weinig hart’. Het lukte hem slecht een brug te slaan tussen de theologische inzichten die hij uit Utrecht meebracht en het, in zijn ogen, nogal primitieve geloof in die Overijsselse uithoek. ‘Ik voel geen weerklank hier’, zo tekende hij in 1948 op, ‘men leeft in een rustig christendom, met veel vroomheid, veel traditie en veel domheid, maar weinig geestelijke spanning’. Soms werd hij ‘radeloos kwaad op deze mensen’. Toen zich in 1950 de kans voordeed Hardenberg te ontvluchten, greep hij die dan ook: hij aanvaardde een beroep naar Nijmegen. Die stad was uitdagender, hij vond er meer gelijkgestemden. Maar een onverdeeld succes werd zijn predikantschap er evenmin: hij bleef een dominee die het gewone domineeswerk als een zware last ervoer.
Intussen maakte hij naam als dichter. In 1946 verschenen zijn eerste bundels, In exilio en Achterstand. De door de oorlog opgelopen achterstand moest worden ingelopen: het merendeel van de gedichten stamde uit die jaren van ‘ballingschap’, bezetting, gedwongen verblijf in den vreemde. Maar ‘exiel’ stond, breder, ook voor de ervaring vreemd te zijn in de moderne wereld, er buiten te staan. Om zijn dichterschap gescheiden te houden van zijn predikantschap, liet Barnard beide bundels verschijnen onder het pseudoniem dat hij al in ondergrondse bladen had gebruikt: Guillaume van der Graft - Wilhelmus op z'n Frans, gekoppeld aan een variatie op het oer-Nederlandse ‘gracht’. Het zou de naam blijven waaronder hij zijn literaire, niet kerkelijk gebonden, werk publiceerde.
Na dat eerste tweetal volgden de bundels elkaar snel op: Poëzie in praktijk (1948), Mythologisch (1950), Landarbeid (1951), Vogels en vissen (1953). Die laatste bevatte gedichten die blijvend tot zijn beste worden gere- | |
| |
kend, zoals het omvangrijke ‘Aangaande Abraham’. Hij ontving voor Vogels en vissen in 1954 de Van der Hoogtprijs van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde. De jury prees zijn ‘herhaaldelijk aan M. Nijhoff herinnerende taalgevoeligheid’. ‘Telkens opnieuw frappeert hij door zijn plastische uitdrukkingswijze, door zijn intelligente en gevoelige formulering en door zijn tot op het elementaire teruggaande dichterlijkheid’. Van der Graft kan niet tot de ‘groep der z.g. experimentele dichters’ worden gerekend, aldus het juryrapport, maar experimenteren durft hij, en dat voert ‘dikwijls tot verrassende en verrukkende uitkomsten’. Al waarschuwt men dat de ‘spellust’ soms leidt tot woordspelingen ‘die meer de humorist dan de dichter sieren’.
De jury had gelijk: bij de ‘experimentelen’, de beweging van de Vijftigers, hoorde Barnard niet. ‘Het waren mijn generatiegenoten, allen in de jaren twintig geboren’, zei hij toen ik er eens, kort na het overlijden van Simon Vinkenoog (2009), over begon. ‘Ik had contact met verschillende van hen, Vinkenoog, Andreus, Rodenko. Maar die beweging, daar hoorde ik nèt niet bij. Ik ben al niet zo van “bewegingen”, en deze was me soms te atonaal-om-het-atonale’. Hij hield, bij alle experiment, van klassieke taal. De opmerking over een taalgevoeligheid die aan Nijhoff herinnerde, zal hem goed hebben gedaan. Die bewonderde hij hogelijk. Ze kenden elkaar via een bijzonder project.
Op voorstel van K.H. Miskotte, kerkelijk hoogleraar te Leiden, had de synode van de Ned. Herv. Kerk een commissie ingesteld inzake een psalmberijming die die van 1773 moest vervangen. Volgens Miskotte, die de commissie voorzat, was zo'n berijming geen zaak van rijmelende theologen, maar van poëtische vaklui. Hij benaderde daarom een aantal jonge dichters, onder wie Barnard. Aanvankelijk reageerde die afwerend. Hij voorzag kerkelijke bemoeizucht, die de dichterlijke vrijheid zou dwarsbomen. Daar stond tegenover dat Nijhoff bij het project was betrokken: er was al in het laatste oorlogsjaar vanuit de N.-H. Kerk contact met hem geweest, in 1951 werd hij officieel benoemd tot letterkundig adviseur van de genoemde commissie. En toen Nijhoff persoonlijk naar Nijmegen was gekomen om Barnard over te halen mee te doen, was deze over zijn aarzelingen heengestapt. Hij schaarde zich bij een groep dichters, die de uitdaging aanging om een bijbels en poëtisch verantwoorde, nieuwe psalmberijming te maken. Nijhoff was de éminence grise van het gezelschap, maar hij overleed al spoedig (januari 1953). De kern werd verder gevormd door, naast Barnard: Ad den Besten, Klaas Heeroma, Jan Wil- | |
| |
lem Schulte Nordholt en Jan Wit. Een soort dichtgenootschap vormden ze. Vanaf de zomer van 1953 kwamen ze jaarlijks een week samen in conferentieoord De Pietersberg (Oosterbeek) om elkaars werk te toetsen en verder te helpen. Uiteindelijk werd de vertaling in 1968 definitief vastgesteld. Dit nieuwe rijmpsalter, later opgenomen in het Liedboek voor de Kerken, telde 27 psalmvertalingen waarvan Barnard de enige auteur was, en elf waaraan hij had meegewerkt.
Intussen had Barnard in 1954 Nijmegen verruild voor Amsterdam. Hij was benoemd tot studiesecretaris van de Prof. dr. G. van der Leeuw-Stichting, ‘ontmoetingscentrum van Kerk en Kunst’. De stichting hield zich onder meer bezig met de vernieuwing van de protestantse eredienst. Barnard voelde zich daar sterk bij betrokken. Tijdens een reis naar Engeland, eind jaren veertig, was hij verliefd geraakt op de anglicaanse liturgie. Hij genoot van de overvloed aan ‘hymns’. Hij ontdekte de wijsheid van de vaste, in elke dienst weerkerende patronen, en de rijkdom van de wisselende invulling daarvan, volgens de gang van het ‘kerkelijk jaar’. Sindsdien hield hij zich in de kerkdiensten die hij leidde aan de klassieke (‘katholieke’) opzet van de eredienst, en volgde hij het kerkelijk jaar, gebruikmakend van een daarbij horend oud rooster van bijbellezingen. Het was een ontdekkingstocht in oeroud gebied, dat echter voor een protestant uit de hervormde hoek goeddeels nieuw was. In zijn nieuwe functie zag Barnard een kans om een ruimere kring, binnen zijn kerk en daarbuiten, bij de ontdekkingstocht te betrekken. Hij stelde zich ten doel al wie op die tocht mee wilde gaan van bruikbaar materiaal te voorzien. Zo kwam een reeks kleinere en grotere publicaties tot stand, met liturgieontwerpen, gebeden, liturgische teksten, liederen voor elke zondag in het jaar. Om uit te proberen of dat alles in de praktijk aansloeg, werden vanaf januari 1957 in de Amsterdamse Maranathakerk op dinsdagavonden diensten gehouden, ‘Nocturnen’, die landelijke bekendheid kregen. Barnard was, met cantor-organist Frits Mehrtens, de drijvende kracht daarachter. Samen schreven ze talloze liederen. Wat in de proefdiensten houdbaar bleek werd later opgenomen in een groot overzicht, De Adem van het jaar (in 1962-'64 in drie deeltjes uitgekomen, in 1975 in één band). Voor veel voorgangers is dat jarenlang op het
vlak van de liturgie de voornaamste inspiratiebron geweest.
Engeland trok Barnard niet alleen vanwege de liturgie. Hij was een kenner van de Engelse cultuur. Van zijn liefde voor het land, waar hij zijn ‘kinderland had teruggevonden’, getuigen dichtbundels als De maan over
| |
| |
het eiland (1957) en Overzee (1961). In 1956 verbleef hij er, op studieverlof, van april tot half december. Hij wilde zich nader oriënteren op het terrein van het ‘religious drama’. Met die vorm van ontmoeting tussen kerk en kunst zijn in het Engelse taalgebied namen verbonden als T.S. Eliot, Dorothy Sayers, Christopher Fry, zoals in het onze die van Nijhoff het is. Barnard/ van der Graft had zich al eerder gewaagd aan het schrijven van lekenspelen. Een ladder tegen de maan (première in 1953) werd het bekendst. Als late vrucht van het studieverlof verscheen in '64 Schijngestalten. Proeven van lekespel op bijbelse thema's.
Naast vrije poëzie, functionele poëzie (liederen) en spelen, schreef Barnard in de jaren vijftig talloze essays en opstellen, in allerlei bladen. Een aantal werd gebundeld in Tussen twee stoelen (1960). Hij redigeerde dat boek tijdens een verblijf in het sanatorium te Laren (december 1959 - april 1960). De tuberculeuze aandoening waarvoor hij werd behandeld, was een restant van de ziekte waarmee hij destijds in een Berlijns lazaret lag. De titel ‘tussen twee stoelen’ was neutraal op te vatten, als verwijzing naar het heen en weer gaan tussen preek- en dichtersstoel, kerk en kunst. Maar je kon er ook iets dramatisch in horen. Dit boek had ‘tussen de wal en het schip’ kunnen heten, zegt Barnard in het voorwoord. Liep heel de stoelendans er niet op uit dat hij tussen de stoelen viel, dat hij als dichter aan het kerkvolk voorbij praatte, en als dominee door de dichters werd genegeerd? De maanden in Laren waren de opmaat tot een periode van grote twijfel en neerslachtigheid, die pas in de lente van '61 wegebden. Alle oude angsten speelden op: angst dat zijn werk niets voorstelde, angst dat hij overal buiten stond, angst dat hij zich door lafheid in de oorlog onvergeefijk schuldig had gemaakt, angst voor een nieuwe oorlog. Veelzeggend zijn de woorden die hij in Verzamelde gedichten (1985) als motto vooraf liet gaan aan de oogst van de jaren 1959 en volgende:
Het leek niet verstandig om na die depressie het werk op de oude voet te hervatten. Het leven in Amsterdam was hem te hectisch. Bovendien was zich rond de Nocturnen een nieuwe gemeente aan het vormen die zeker een appèl op hem zou doen als pastor. Maar voor het grote-stads- | |
| |
pastoraat achtte hij zich al helemaal ongeschikt. Hij opteerde voor het predikantschap in een kleine gemeente. Het werd het Gelderse Rozendaal, waar hij, eind 1961, voor de helft van de tijd ‘bijstand in het pastoraat’ werd. Daarnaast bleef hij half-time studiesecretaris van de Van der Leeuw-Stichting (met de daarbij horende positie van predikant-voor-bijzondere-werkzaamheden).
Er brak een productieve tijd aan. Barnard vulde allerlei materiaal, dat was ontwikkeld voor de Nocturne-diensten, aan vanuit de ervaringen die hij zondag na zondag opdeed in de diensten te Rozendaal. Zo kwamen drie ‘kerkelijke jaarboeken’ tot stand, die samen een ‘encyclopedie van zondagen’ vormden: het eerste omvatte ‘een jaargang schriftuitleg’, uitleg van de bijbellezingen die vanouds horen bij de zondagen van het kerkelijke jaar (Lieve gemeente, 1962); het tweede presenteerde bij elk van die zondagen passende, nieuwe liederen (De tale Kanaäns, 1963); in het derde werd heel het ‘zinsverband’ van het kerkelijke jaar, zondag voor zondag, beschreven (Binnen de tijd, 1965).
De vijf dichters die in deze jaren de laatste hand legden aan hun psalmberijming, waren intussen een hechte vriendengroep geworden: Den Besten, Heeroma (Muus Jacobse), Schulte Nordholt, Wit en Barnard. Zij noemden zich ironisch ‘het landvolk’, dat gedienstig de opdrachten van synodale hoge heren uitvoerde. Intussen hadden zij er een opdracht bij gekregen. Naast de commissie voor de psalmberijming kende de N.-H. Kerk er een die een revisie van de hervormde gezangenbundel-1938 voorbereidde. Die commissie had Barnard en zijn vrienden bij haar werk betrokken. Vervolgens had ‘het landvolk’ zelf het voortouw genomen. Vanaf de Pietersberg-week van 1959 stond de nieuwe bundel op de agenda. Over één ding waren Barnard c.s. het snel eens: revisie was onbegonnen werk, omdat de bestaande bundel goeddeels uit negentiende-eeuwse protestantse rijmelarij bestond. Een nieuw liedboek moest eigentijdse liederen bevatten, maar ook, in vertaling, de rijkdommen uit de eeuwenlange traditie van heel de kerk. Zo moesten er hymnen uit de oude kerk in komen, liederen uit het Lutherse protestantisme, het piëtisme, de Engelse kerk, het methodisme. Ieder van het vijftal had wel voorkeur voor één van die tijdperken of tradities, en droeg van daar uit gezangen aan. Barnard kwam vooral met vertalingen van hymns uit de Engelse kerk.
Wat betreft de eigentijdse liederen pleitte Barnard ervoor bij alle zondagen van het kerkelijk jaar passende, nieuwe bijbelliederen op te nemen (zoals hij dat in De tale Kanaäns voordeed). Dat leidde tot moeizame dis- | |
| |
cussies met leden van de commissie. De bundel kon, zo zeiden zij, niet onbeperkt dik worden; er moest ruimte blijven voor vertrouwde meezingers, anders kreeg men de kerk nooit mee; bovendien waren Barnards bijbelliederen vaak te moeilijk ... Zijn voorstel haalde het niet. De frustratie over dat soort tegenwerking spreekt uit het spotgedicht ‘Gezangen-commissies’ (september 1966): ‘Nooit meer zal ik mij laten lijmen/ ambtelijk voor de kerk te rijmen...’
Toch waren er genoeg die doorhadden dat er een liedboek met oecumenische allure in de maak was. Andere protestantse kerken meldden dat zij bij het proces betrokken wilden zijn. Zo werd het een zaak die niet langer onder een hervormde commissie viel, maar onder een interkerkelijke stichting. Wat niet betekende dat er van bestuurlijke kant geen, in Barnards ogen, pietluttige en ondeskundige bemoeienis met het werk van de dichters meer was. In zijn dagboek klaagde hij veelvuldig over het ‘clericale gesol met poëzie’ (1 september 1971). Maar in 1973 verscheen dan toch het baanbrekende Liedboek voor de Kerken. Het bevatte het nieuwe psalter en 491 gezangen waarvan er 76 van de hand van Barnard waren (55 eigen teksten, 21 vertalingen). Het zou hem overigens plezier hebben gedaan dat in de nieuwe protestantse bundel: Liedboek. Zingen en bidden in huis en kerk, die in 2013 verscheen, naast zijn psalmvertalingen uit 1968/1973, 64 liederen en zes meditatieve teksten van zijn hand werden opgenomen.
Voor zijn werk op het terrein van de liturgie verleende de Utrechtse universiteit hem in '66 een eredoctoraat. Uit Brussel kwam een ander blijk van waardering: de protestantse theologische faculteit aldaar vroeg hem in 1968 als docent homiletiek en liturgiek. Hij was dat tot 1972. Les geven deed hij graag, maar een deel van het plezier was ook domweg: in België te zijn - nóg een land waarvan hij soms dacht dat het hem dierbaarder was dan zijn eigen. Hij had er (liturgische) vrienden, men zong er zijn liederen graag, en men sprak er Nederlands op een bekoorlijke wijze.
Een productieve periode, die Rozendaalse, waarin het hem niet aan waardering ontbrak. Maar er lag een schaduw over. Naast dichter en liturgiehervormer, was hij dominee. Officieel: ‘bijstand in het pastoraat’, maar wie stond hij bij? Hij ervoer opnieuw dat hij vooral schrijvenderwijs bestond en moeite had met ‘er zijn voor anderen’. Hij voelde er zich te schutterig voor. ‘Ik schoot tekort, ik schiet altijd tekort, als het om mensen gaat voor wie je er praktisch moet zijn, beschikbaar moet zijn’, schreef hij later in zijn dagboek (8 januari 1975). De verhuizing in 1971
| |
| |
naar Ellecom, tien kilometer verderop, moest de druk verminderen: daar liep hij minder snel gemeenteleden tegen het lijf, die van alles van hem verwachtten. Maar het gevoel telkens weer door de mand te vallen bleef. Na een breakdown in 1973 was duidelijk dat er maar één weg was uit het drijfzand van zelfverwijt en twijfel: het ambt neerleggen. In '74 vroeg hij, om gezondheidsredenen, vervroegd emeritaat aan; het werd hem het jaar daarop verleend.
Het ‘officieel als dominee mislukt zijn’ (dagboek, 3 januari 1976) bleef Barnard steeds als een nederlaag zien. Dat verhinderde hem te zien dat hij pastoraal toch meer voor mensen moet hebben betekend dan hij zelf dacht. Extra pijnlijk was dat hij door velen telkens weer op dat, in zijn ogen mislukte, domineeschap werd vastgepind. Men bleef hem veelal zien als een ‘dominee-dichter’ - een betiteling die hij haatte: alsof hij als dichter op bijzondere wijze was gekwalificeerd of gediskwalificeerd door het (voormalig) dominee-zijn.
Om een nieuwe start te maken was het zaak ook letterlijk afstand te nemen van het Rozendaalse predikantschap. In 1978 verhuisden Tinka en hij naar Utrecht, de Jacob van Ruisdaelstraat. Enkele jaren later verhuisde Barnard nog in ander opzicht. Nadat de kennismaking met verschillende hervormde wijkkerken in Utrecht een matig succes was geweest, kerkte hij in de kathedraal van de Oud-Katholieke Kerk. In 1985 trad hij toe tot die kerk. Hij vond er precies wat hij zocht: een modern, open kerkgenootschap, waar men nog weet had van de eeuwenoude liturgische vormen, zegswijzen, rituelen. Zondag na zondag liet hij zich daarin meevoeren, als gewoon gemeentelid. ‘Dat is ook zo fijn’, zei hij me, ‘de term “dominee” kennen ze daar niet eens! En soms zing ik er, als deel van de gemeente, mijn eigen liederen mee, eigenlijk zonder te beseffen dat ik ze zelf ooit schreef.’
Nee, een dichtende dominee kon men hem moeilijk meer noemen (zo die typering in zijn geval ooit terecht was geweest). Hij was vóór alles dichter. Maar één die op dichterlijke wijze nog steeds doende was met de bijbel. Barnard moest van de moderne exegetische methodes niets hebben: die lieten van de geheimen van de bijbel te weinig heel. Hij stond een uitleg voor, die zich liet gezeggen door de poëtische kracht van de bijbelse taal. De oude rabbijnen waren zijn voorbeeld, die woorden beklopten totdat zij hun diepere betekenissen prijsgaven; en de vierde-eeuwse woestijnvaders, die zich de teksten eigen maakten door ze gedurig in zich mee te dragen. Volgens die methode van dichterlijk-meditatief
| |
| |
bijbellezen, werkte Barnard van 1981 tot '91 aan een boek met notities bij grote delen van de bijbel, ‘een journal intime, gekrabbeld in de marge van het heilige boek’. Met zijn 1200 pagina's werd Stille omgang (1992) zijn magnum opus. Het was bedoeld om in kleine dagelijkse porties gelezen te worden, zoals het als een jour-naal, van dag tot dag, geschreven was. Na Stille omgang verschenen nog ettelijke kleinere boeken met kanttekeningen bij bijbelboeken, zoals bij de psalmen (o.a. Tegen David aanpraten, 2003; Lofzang is geen luxe, 2005).
Begin jaren negentig werden bij Tinka symptomen van de ziekte van Alzheimer geconstateerd. Deze sluipmoordenaar, zoals Barnard hem noemde, nam haar stukje bij beetje van hem weg, totdat zij, ‘een herfstblad zo bros’, in april 1995 overleed. Wat dit afscheid in hem teweegbracht heeft Barnard aangrijpend verwoord in de bundel Onbereikbaar nabij (1996). Hij noemde zich als dichter van nu af kortweg Van der Graft: alle duurdoenerij, opsmuk bleef achterwege, ook dat wat nuffige Guillaume. Nu zij er niet meer was ‘die mijn/ hand vroeg om over het grote/ duister heen mij te redden’, was er nog altijd de poëzie om hem te helpen zijn verdriet te overleven:
haar zo hebt liefgehad, geef
dat zij leeft dat ik leef,
sla de vergetelheid. (...)
Terwijl in voorgaande jaren verschenen bundels slechts een kleine trouwe lezersschaar bereikten (o.a. De hondewacht, 1993; Wat heeft Cecilia gezien?, 1994; De kiezels van Klein Duimpje, 1995), bereikte Onbereikbaar nabij ineens een breder publiek. Kennelijk werd dat aangesproken door de herkenbare thematiek: verlies en rouw, ‘liefde sterker dan de dood’, en door de heel eigen, zuivere toon. Ook de literaire kritiek, die Guillaume van der Graft vaak links had laten liggen, was lovend over de bundel, die algemeen als het hoogtepunt van zijn poëtisch oeuvre werd en wordt gezien.
Onverwachts had Barnard zich aan het eeuwige predikaat ‘dominee-dichter’ ontworsteld en werd hij erkend als dichter pur sang, nog wel een dichter van formaat. Een indrukwekkend optreden tijdens de Nacht van de Poëzie 1998, in het Vredenburg te Utrecht, droeg daaraan verder bij: jonge dichters, die G. van der Graft hoogstens van naam kenden, maak- | |
| |
ten kennis met hem en zijn werk, en verbaasden zich over de kracht van de oude en nieuwe teksten die hij voordroeg. Bij zijn tachtigste verjaardag, in 2000, werd hij verrast met een bundel, Als een moeder haar zoontje van tachtig, waarvoor 25 vrienden ieder een gedicht hadden geschreven. Onder hen waren oude bekenden als Adr. Morriën, Hans Warren, Simon Vinkenoog en Ad den Besten (die laatste was, met Barnard, als enige over van ‘het landvolk’), maar vooral ook jongere dichters, zoals Hester Knibbe, Eva Gerlach en Antjie Krog, zoon Benno Barnard en stadgenoot Ingmar Heytze. Als motto gingen woorden van Herman de Coninck aan dat alles vooraf. Die wist het kennelijk al vóór 1997, toen hij ontijdig stierf: ‘Van der Graft is beter dan ooit, al een tijdje.’
Barnard leefde, met de titel van een van zijn bekendste gedichten, ‘schrijvenderwijs’. Dat bleef zo tot bijna het einde. Het betekende niet alleen dat hij bijna dagelijks iets nieuws probeerde te schrijven (een stukje gepeins, soms nog een gedichtje), maar ook dat hij oud werk herordende, selecteerde, verbeterde. Dat had hij in het verleden al veelvuldig gedaan. Hij had zijn Verzamelde Gedichten laten verschijnen in 1982 (gedichten en liederen dooreen) en in '85 nogmaals (enkel de gedichten; apart daarvan verschenen in 1986 de Verzamelde Liederen). Hij had in 1997 zijn gedichten, ‘oud, nieuw en herzien’, opnieuw verzameld in Mythologisch. In 2003 volgde de bundel Lijfeigen. Liefdesgedichten 1942-2002, bij de samenstelling waarvan zijn nieuwe levensgezellin Nelleke Altena onmisbaar bleek. En tenslotte verscheen in 2007 de definitieve selectie van die verzen, ‘waarin zijn stem volgens hemzelf het meest als de zijne’ klonk: Praten tegen langzaam water. Gedichten 1942-2007. Een keuze. Daar werd zelfs een cd bij geleverd waarop Barnard 81 gedichten voordroeg. Selecties uit zijn dagboeken verschenen in 2004 en 2005 (over 1945-'78). In 2009 volgde Een zon diep in de nacht. De verzamelde dagboeken 1945-2005.
Om met een door Barnard gevonden werkwoord te spreken: het ‘ouderdomde’ meer en meer. In 2005 werd hij geopereerd aan een kwaadaardig gezwel. Van die ingreep herstelde hij slecht. Een ongelukkige botsing op de hoek van ‘zijn’ Van Ruisdaelstraat bezorgde hem in 2007 een gebroken heup. Daar herstelde hij nog minder van. Hij moest worden opgenomen in een verzorgingshuis. Daar schreef hij nog een, naar eigen zeggen, ‘stout’ boekje over een levenslang dilemma: ‘vrijzinnig of orthodox?’ Hij hakte de knoop op heel eigen wijze door: Orthodox of niks (2008). De laatste twee jaren woonde hij in een eigen appartement bij dat verzor- | |
| |
gingshuis. Van feestjes die te zijner ere werden georganiseerd, genoot hij nog ten volle: de overdracht van zijn door Dennis Coenraad gebeeldhouwde portret aan Anton Korteweg van het Letterkundig Museum (oktober 2008); de presentatie van Een zon diep in de nacht (waarbij een van de sprekers hem weer met Nijhoff vergeleek); de onthulling van een door medebewoners in de Van Ruisdaelstraat aangeboden gedenksteen in de stoep voor het huis waar hij 30 jaar had gewoond (januari 2010). Bij elk van die gelegenheden voerde hij nog het woord, zo fraai als alleen hij het kon. Maar toen de ncrv hem, nog vanwege zijn negentigste verjaardag, op een ‘kerkmuziekdag’ met veel Barnard-liederen, in het zonnetje wilde zetten (oktober 2010), kon hij niet meer uitbrengen dan een, desgevraagd, ‘ja, ik geniet’. Hij was op. Ruim een maand later overleed hij. De uitvaartmis vond plaats in de oud-katholieke St. Gertrudis-kathedraal en begon met een van de klassiekers onder Barnards kerkliederen:
Lieve Heer, gij zegt ‘kom’ en ik kom, -
want mijn leven is onder de macht gesteld
van de Heer die mijn dagen en nachten telt
en de Heer zegt ‘kom’ en ik kom.
Die innige vroomheid had hij van zijn moeder (dagboek, 6 oktober 2005).
th. marius van leeuwen
Citaten uit de dagboeken zijn genomen uit: Willem Barnard, Een zon diep in de nacht. De verzamelde dagboeken 1945-2005. Vught 2009.
Achter in die uitgave (p. 834-835) vindt men een complete lijst van in boekvorm verschenen werken van Barnard / Van der Graft. Zo'n lijst is ook op ‘wikipedia’ te vinden.
|
|