kend krantenartikel, zullen ‘wij Europeanen’ in Zuid-Afrika nog in ons bed vermoord worden. Waarop zij liet volgen: ‘en dat hebben we dan dik verdiend.’ In de Tweede Wereldoorlog meldde zij, inmiddels 50-plus, zich als legerarts bij de Zuid-Afrikaanse strijdkrachten, die meestreden met de geallieerden. Na beëindiging van haar medische loopbaan kocht zij een Zuid-Afrikaanse ‘plaas’ en oefende het boerenbedrijf uit.
Zij schreef twee mooie boekjes over haar eigen leven: Kerssnuitsels (kers = kaars, 1962) en Die sestiende koppie (1965), maar niemand heeft nog haar biografie geschreven. Directe aanleiding voor dit symposium vormde het biografisch onderzoek dat nu wordt verricht door Louise Viljoen, hoogleraar Afrikaanse en Nederlandse letterkunde van de Universiteit Stellenbosch. Van Viljoens studieverblijf in Nederland maakte de Commissie Zuid-Afrika graag gebruik om haar uit te nodigen voor een symposium over haar project en haar onderwerp: Petronella van Heerden. Zij gaf twee interessante lezingen, een over het leven van Van Heerden, en een over haar werkwijze als biografe, die allebei deden uitzien naar het eindresultaat van haar onderzoek.
Hier en daar is al wel iets te vinden over Van Heerdens leven en over haar band met de vrouwenemancipatie, maar vrijwel niets over haar proefschrift of haar hoedanigheid als gynaecoloog. Frits Lammes, emeritus hoogleraar gynaecologie (uva), gaf op het symposium zijn visie op deze belangrijke kant van haar leven. Hij legde uit wat het onderzoek van Van Heerden inhield, vestigde de aandacht op een aantal opvallende standpunten in de dissertatie en bracht die voorzichtig in verband met Van Heerdens persoonlijkheid. Lammes gaf bij een moeilijk onderwerp een heldere toelichting.
Voorafgaand aan de lezingen van Lammes en Viljoen spraken twee leden van de Commissie. Ena Jansen opende het symposium, Eep Francken behandelde: ‘Tant Geertruida, een romanfiguur van Etienne van Heerden.’ Dit personage uit de roman Kikoejoe is ten dele op Petronella van Heerden geïnspireerd. De aanwezigen betoonden zich over het algemeen met het gebodene erg tevreden.
Eep Francken, secretaris