pij der Nederlandse Letterkunde), werd in maart 2010 tien jaar Woordfees gevierd. Woordpoort, een noordelijk festival naar het voorbeeld van Woordpoort in Stellenbosch, werd in 2009 voor het eerst georganiseerd. Romanschrijver Johanna Spaey en dichter Ester Naomi Perquin - op een nkn-schrijversreis naar verschillende universiteiten, met ook optredens voor het algemene publiek - lieten het Nederlands hier opklinken.
De belangstelling voor de Nederlandse taal en cultuur neemt niet af - integendeel. De belangstelling voor de examens Certificaat Nederlands als Vreemde Taal, die bij meerdere centra door het land afgenomen worden, wordt steeds sterker. Studenten én volwassenen met uiteenlopende beroepen melden zich voor taalles en houden het dikwijls meerdere jaren vol tot aan het examen Profiel Academische Taalvaardigheid, op het hoogste van de zes niveaus.
Leden van die Afdeling Zuid-Afrika publiceerden volop in 2009. Naast tal van artikelen in vaktijdschriften verschenen er ook boeken, zowel vakliteratuur als letterkundige teksten. In december 2008 verscheen Van volksmoeders tot Fokofpolisiekar: Kritiese opstelle oor Afrikaanse herinneringsplekke onder redactie van Siegfried Huigen en Albert M. Grundlingh; Rufus Gouws leverde een bijdrage aan Lexicography in the 21st Century. In honour of Henning Bergenholtz onder redactie van Sandro Nielsen en Sven Tarp; en zeven leden van de Afdeling Zuid-Afrika - Hennie van Coller (met medeauteur Bernard Odendaal), Lina Spies, Dorothea van Zyl, Heilna du Plooy, Johann Lodewyk Marais, Renée Marais en Betsie van der Westhuizen publiceerden vergelijkende studies over Nederlandse, Vlaamse en Afrikaanse poëzie in Over grenzen/Oor grense onder redactie van Ronel Foster, Yves T'Sjoen en Thomas Vaessens - een boekpublicatie waarin ook artikelen van de leden Yves T'Sjoen, Ena Jansen en Marijke Meijer Drees (met medeauteur Carel Jansen) verschenen. J.C. Kannemeyer verzorgde een publicatie met de brieven van Peter Blum.
Ofschoon J.C. Steyns autobiografische Sonkyker: Afrikaner in die verkeerde eeu in 2008 verscheen, verdient hij hier nog vermeld te worden, net als Etienne van Heerdens roman uit 2008, 30 nagte in Amsterdam. Deze roman werd veelvuldig bekroond: met de uj-prys vir letterkunde 2009, de M-Net-prys vir prosa 2009 en de W.A. Hofmeyr-prijs. John Miles publiceerde in 2009 de roman Voetstoots, die zeer positief ontvangen werd.
Twee dichters (ook leden van de Afdeling Zuid-Afrika) werden in 2009 gelauwerd: T.T. Cloete en Lina Spies. Het Tydskrif vir Geesteswetenskappe