den, verslechterden de verhoudingen en werd de roep aan Nederlandse kant om militair in te grijpen steeds luider. Schermerhorn bleef zich lang tegen verzetten, maar uiteindelijk legde hij zich er toch bij neer - een beslissing waarover hij zijn hele verdere leven spijt zou hebben. Daarmee was de weg vrij voor de zogenoemde eerste politionele actie van juli 1947. Nu zijn op verzoening en compromis gerichte benadering had gefaald, keerde Schermerhorn gedesillusioneerd naar Nederland terug.
In feite was daarmee zijn rol in de Nederlandse politiek uitgespeeld. Wel liet hij zich in 1948 nog voor de Partij van de Arbeid in de Tweede Kamer kiezen, maar reeds in 1951 verliet hij de Kamer weer. Hij werd toen lid van de Eerste Kamer, wat hij tot 1963 zou blijven. Zijn vertrek uit de actieve politiek in 1951 hing samen met zijn terugkeer naar de wetenschap. Zijn Delftse hoogleraarschap had hij weliswaar in het voorjaar van 1946 opgegeven, zodat terugkeer daarnaar niet mogelijk was, maar in 1951 startte hij een Internationaal Trainings Centrum voor Luchtkartering, dat, verbonden met de th Delft, bedoeld was om personen uit ontwikkelingslanden vertrouwd te maken met de luchtkartering. Tot zijn pensionering in 1964, op 70-jarige leeftijd, zou Schermerhorn directeur van dit Trainings Centrum blijven. We hebben hier dus te doen met het unieke geval van een oud-minister-president die na zijn terugtreden uit de politiek niet de een of andere prestigieuze baan aangeboden kreeg, maar eenvoudig terugkeerde naar zijn oorspronkelijke vakgebied.
Tot zover een uiterst summier overzicht van de levensloop van Willem Schermerhorn. Ik kom nu bij de door mij gemaakte keuzes. Mijn keuze voor een politieke biografie van Willem Schermerhorn betekent dat ik mij wil concentreren op de periode 1938-1947, en dat ik aan de rest van zijn leven veel minder aandacht wil besteden. Dit houdt met name een relatieve verwaarlozing in van Schermerhorns wetenschappelijke werk op het gebied van de luchtkartering, hoe belangrijk dit op zichzelf ook is geweest, getuige de vijf eredoctoraten die hij hiervoor zou ontvangen.
Deze keuze is niet onaangevochten gebleven. Nadat ik hem mijn voornemen kenbaar had gemaakt, antwoordde de archivaris van het Internationaal Trainings Centrum dat hem dit een onjuiste keuze leek, Schermerhorns leven gekenmerkt zou zijn door een streven naar een betere maatschappij, wat zowel in zijn wetenschappelijke als in zijn politieke werk tot uiting zou zijn gekomen. Daarom zou aan het wetenschappelijke werk een gelijkwaardige plaats in een te schrijven biografie toekomen.