14. Verslag van de Werkgroep Indisch-Nederlandse Letterkunde over het verenigingsjaar 2007-2008
Het bestuur van de Werkgroep, dat tevens de redactie vormt van het tijdschrift Indische Letteren, bestond begin 2007 nog uit: Vilan van de Loo, Bert Paasman, Olf Praamstra, Inge Tromp, Peter van Zonneveld (voorzitter) en Adrienne Zuiderweg. Het totaal aantal leden van de Werkgroep bedroeg op 31 december 2007: 715.
Op vrijdag 20 april vond er in Leiden een lezingenmiddag plaats. Olf Praamstra sprak over Rubber: de roman, de film en het koloniaal discours. Daarna vond de boekpresentatie plaats van Dit altijd alleen zijn. Verhalen over het leven van planters en koelies in Deli (1914-1930), van Lászlo Székely en István Radnai, oorspronkelijk geschreven in het Hongaars, en nu vertaald en ingeleid door Gábor Pusztai en Gerard Termorshuizen. Na de pauze sprak Åsa Josefson over twee visies op het kolonialisme, in De stille kracht en in Oostwaarts van Louis Couperus.
Vrijdagmiddag 21 september stond in het teken van Indonesië. Allereerst belichtte Boukje Tijmstra onder de titel ‘Van bewondering tot teleurstelling’ de visie van Pramoedya Ananta Toer op het onderwijs in de koloniale periode. Daarna sprak René Karels over Noto Soeroto als dichter. Na de pauze volgde de vertoning van de documentaire film Noem mij maar Kartini. Brieven van een Javaanse jongedame. De film werd toegelicht door Hans Hulscher, die verantwoordelijk was voor het scenario en de regie.
Hoe woonde men in Indië? Dat is de vraag die op vrijdag 19 oktober tijdens de Week van de Geschiedenis van verschillende kanten werd belicht in het Koninklijke Instituut voor de Tropen. Aan de hand van foto's uit de koloniale collectie en teksten uit de Indische literatuur werd een beeld geschetst van de wooncultuur die de enorme diversiteit aan bevolkingsgroepen in Indië weerspiegelt. De sprekers lieten iets zien van het huiselijk leven van de rijken en de armen, de Europeanen, de inheemsen, de Chinezen en de Arabieren, vanaf de tijd van de Verenigde Oost Indische Compagnie tot 1942. De middag werd georganiseerd in samenwerking met de Werkgroep Indisch-Nederlandse Letterkunde en vond plaats in de prachtige Leeszaal van de kit Bibliotheek.
Op 11 november vond op Bronbeek het jaarlijks symposium plaats. Het thema was ditmaal Het kind dat wij waren. Was die paradijselijke Indische jeugd wel zo paradijselijk? En voor wie? De bedoeling was om