van het controversiële toneelstuk van Fassbinder Het vuil, de stad en de dood, maar betreurde later dat hij dat gedaan had. Hij bezocht de eerste openbare bijeenkomst van Een ander joods geluid, maar zat brommend in de zaal, en wees later in zijn column in De Groene nadrukkelijk op het antisemitische gehalte van de geschiedenisschoolboeken in de Palestijnse gebieden. De laatste tijd was er aan kwesties waar joden - ook Martin - zich het hoofd over konden breken, geen gebrek: de tweede intifada, de nieuwe bezettingspolitiek van Israël, de Palestijnse zelfmoordaanslagen, uitingen van antisemitisme in Europa. Het is aan Martins eventuele toekomstige biograaf om dit gebied vol struikelblokken verder uit te spitten. Eén kwestie staat bij voorbaat vast. Martin beet niet in het lokaas dat Pim Fortuyn de Nederlandse joden toewierp door een aantal keren expliciet van zijn sympathie voor Israël te getuigen. Nog bij leven, zij het niet meer in welzijn, verwierp Van Amerongen in zijn laatste interview het wereldbeeldhij sprak overigens van demagogische lulpraatjes - van degene bij wie het volgens hem letzten Endes alleen maar tegen de vreemdelingen ging. Inmiddels circuleren er na de moordaanslag op Fortuyn - ongetwijfeld als maatschappelijke tegenreactie op de massale rouw en op de politieke omwenteling in Nederland - de eerste vileine politieke grappen. Zoals de grap die verhaalt over hoe Fortuyn bij de hemelpoort komt, maar er niet in mag van Petrus: vol is vol. Ik stel mij een ándere ontmoeting voor aan de hemelpoort, die tussen Martin van Amerongen en Pim Fortuyn, en loof een bescheiden prijs uit voor de meest intelligente witz: waarover spraken zij?
Geachte aanwezigen, ik verdiep mij niet alleen in joodse geschiedenis - en in de joodse actualiteit - omdat ik mij er persoonlijk bij betrokken voel, en omdat die geschiedenis fascinerend is, gelaagd en complex. De bestudering ervan is ook zo inspirerend omdat zij de onderzoeker, historicus of schrijver confronteert met existentiële vragen, met universele wetmatigheden die het jodendom zelf overstijgen. Niets is mij liever dan te onderzoeken, en vervolgens te beschrijven hoe mensen, individueel, maar daarnaast ook collectief, hun weg proberen te vinden in de wirwar van het bestaan, balancerend tussen verschillende belangen en betrokkenheden. In De kleine verschillen die het leven uitmaken heb ik geprobeerd om die zoektocht overtuigend in beeld te brengen en de mensen die er deel aan nemen tast- en voelbaar te maken.
Ik ben dan ook verschrikkelijk blij met en dankbaar voor de erkenning die mij met de Henriette Roland Holst-prijs ten deel is gevallen: het is een cadeau zoals je er niet vaak één krijgt in je leven. Hartelijk dank dus, de