legt verschuivingen in hun zelfbeeld onder een vergrootglas. Dat doet zij met name voor een aantal ‘hoofdfiguren’: Henri Polak (1868-1943), Emanuel Boekman (1889-1940), Louis Fles (1871-1940), Sam de Wolff (1878-1960), Salomon Kleerekoper (1893-1970) en Meijer Sluyser (1901-1973). Zoals de jaartallen in de aldus luidende hoofdstuktitels al suggereren, heeft Gans aan elk van deze figuren een biografische schets gewijd waarin haar thematiek in de levende werkelijkheid wordt gedemonstreerd. Elk van deze figuren is in het verhaal van Gans een representant van een van de combinaties waarin het explosieve mengsel van jodendom en socialisme zich gemanifesteerd heeft. Maar nimmer wordt een figuur slechts een representant. In haar relaas komen allen naar voren als individuen van vlees en bloed die steeds weer hun eigen keuzes moeten maken.
Naast de ‘hoofdfiguren’ verschijnen nog vele andere personen ten tonele, in het bijzonder de bijna negentig personen die Gans tussen 1989 en 1999 in Nederland en in Israël geïnterviewd heeft. Deze gesprekspartners behoren uiteraard tot een latere generatie dan de ‘hoofdfiguren’, maar de meesten van hen waren al in de jaren 1930 politiek en maatschappelijk bewust en actief. Door de wijze waarop Gans hun een stem in haar boek geeft, blijkt opnieuw haar eigen sociale bewogenheid.
Henriette Roland Holst was in de eerste plaats dichter; de dichter die in 1899 de ‘Internationale’ haar Nederlandse woorden gaf. Zij was ook toneelschrijver; het lyrisch treurspel De opstandelingen (1910) getuigt daarvan. Haar sociale bewogenheid en literaire kwaliteiten uitte zij echter ook in (beschouwend) proza, waaronder verschillende bijdragen aan de geschiedenis van de arbeidersbeweging in Nederland. Omdat Evelien Gans in dit opzicht in haar voetsporen treedt, komt zij naar het oordeel van de Commissie van voordracht in aanmerking voor de Henriette Roland Holst-prijs 2002.
De commissie van voordracht
Martin van Amerongen
Niels Bokhove
Jaap Talsma
Het bestuur van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde heeft besloten het advies van de Commissie van voordracht te volgen en de Henriette Roland Holst-prijs 2002 toe te kennen aan Evelien Gans voor haar