12. Verslag van de Werkgroep negentiende eeuw over het jaar 1997-1998
De Werkgroep negentiende eeuw had op 30 december 1997 518 leden. Het bestuur bestond uit dr. P.B.M. Blaas (voorzitter), N.P. van den Berg, dr. A. Hoogeboom, dr. Ton van Kalmthout (penningmeester), dr. Marita Mathijsen (secretaris), dr. Jo Tollebeek.
Op 15 november 1997 werd in de Doelenzaal van de Universiteitsbibliotheek te Amsterdam het eenentwintigste symposium gehouden onder de titel: De vanzelfsprekende stijl. Nieuwe visies op de negentiende eeuw. Na een inleiding door de plaatsvervangend voorzitter, Norbert van den Berg, sprak de voorzitter dr. Piet Blaas over De onzekere burgerij. Dr. Boudien de Vries volgde met Een weldadig verschil? Standsbesef en het onbehagen van de burgerij. Daarna gaf dr. Marita Mathijsen haar zienswijze in Literatuur als leefwijze. Na de lunch zette Erwin Becker de zitting voort. Eclecticisme: ‘Kleptomanie’ als positieve stijl werd verlevendigd met diaprojectie. Dr. Remieg Aerts lichtte de rol van intellectuelen toe in Publieke moralisten: Nederlandse intellectuelen in de negentiende eeuw. Ten slotte vatte dr. Jo Tollebeek de lezingen samen in De ontdekking van de vanzelfsprekende stijl. Een nabeschouwing. Het goedbezochte symposium werd afgesloten door een geanimeerde discussie. De lezingen zijn inmiddels gepubliceerd in de eerste aflevering van de tweeëntwintigste jaargang van het documentatieblad (maart 1998).
Veel belangstelling is er voor de gezamenlijke tentoonstellingsbezoeken, waarbij een van de inrichters van de expositie een toelichting geeft. Op 1 februari 1997 was er voor de leden van de Werkgroep een speciale bezichtiging van de tentoonstelling Sir Lawrence Alma Tadema in het Vincent van Gogh Museum. Edwin Becker, conservator, hield daarbij een inleiding.