Er is sprake van een spanning tussen deze nuchtere schrijftrant en een emotionele inhoud, want het gaat in Hemmerechts' romans en verhalen vaak om aangrijpende en zeker in het leven van de hoofdpersonen ingrijpende gebeurtenissen. Kenmerkend voor haar personages is dat zij geen greep krijgen op hun situatie, geen patronen weten te doorbreken of knellende banden (huwelijk, familie) kunnen slaken. Anna en Laura, bijvoorbeeld, de hoofdfiguren in respectievelijk Een zuil van zout en Brede heupen (1989), worden door gebrek aan assertiviteit volledig gedomineerd in hun relatie met mannen. Tegenover vrouwen uit hun omgeving die initiatief nemen en zelf hun levensloop lijken te bepalen, staan ze vol ontzag: zij komen niet verder dan een berustend aanvaarden van wat hun overkomt.
De reizen die Anna en Laura maken - vanouds symbolen van de poging een eigen identiteit te verwerven - leveren dan ook niets op. Ook in haar tot dusverre laatste roman, Wit zand (1993), komt die vruchteloze reis als motief voor. Het betreft hier de tocht naar een merkwaardig hotel aan de Frans-Vlaamse kust dat een soort onderwereld symboliseert. Van een psychische wedergeboorte is echter noch voor de mannelijke, noch voor de vrouwelijke hoofdpersonen sprake. (In steeds mindere mate kan men overigens in Hemmerechts' romans en verhalen van hoofdpersonen spreken.)
Zo zijn er meer motieven te noemen die in dit oeuvre steeds weer opduiken (het water bijvoorbeeld, met z'n ambivalente betekenis) en het daarmee die genoemde eenheid bezorgen. Dat wil niet zeggen dat er in dit werk geen ontwikkeling zou hebben plaatsgevonden. Die valt ook aan te tonen en wel in de verhaal- en compositietechniek: Zonder grenzen (1991) en Wit zand zijn door hun perspectiefwisselingen en flash-backs gecompliceerder dan het meer lineaire Een zuil van zout.
Het is op grond van de hier geschetste kwaliteiten dat de jury zonder aarzeling en eenstemmig het bestuur van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde adviseert de Kellendonk-prijs 1993 te verlenen aan Kristien Hemmerechts.
Ton Anbeek
G.L. Durlacher
Rudi van der Paardt, voorzitter
Het bestuur van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde heeft in zijn vergadering van september 1993 besloten de voordracht van de Commissie te volgen en de Frans Kellendonk-prijs toe te kennen aan Kristien Hemmerechts.