leven. Voorts hield hij op 11 november 1966 een lezing over de Maatschappij en haar bibliotheek voor de kring 's-Gravenhage van de Nederlandse Vereniging van Bibliothecarissen.
Ook in andere opzichten was 1966 voor de bibliotheek een belangrijk jaar. Op de veiling van de boekerij van G.H. 's Gravesande werden 170 delen, waaronder uitermate zeldzame en belangrijke gekocht. Hierdoor konden onder meer storende lacunes in het boekenbezit betreffende de Forumperiode worden opgevuld. Tegen het einde van de verslagperiode verwierf de Maatschappij in overleg met het Letterkundig Museum een gedeelte van het archief-Nicolaas Beets, dat aansluit bij hetgeen in het begin van deze eeuw aan de bibliotheek was geschonken. In een volgend jaarverslag zullen over deze uiterst belangrijke aanwinst nadere bijzonderheden worden meegedeeld.
Mede door de aankopen op de veiling 's Gravesande steeg het aantal aanwinsten van boeken tot 1406 (1020). De verwerving van nieuwe werken steeg tot 665 (583) mede dank zij de verheugende vrijgevigheid van leden en andere belangstellenden: het aantal schenkingen bedroeg 267 (215). Het aantal door aankoop verworven nieuwe delen steeg van 368 tot 398. De antiquarische aanschaffing bleef ongeveer gelijk aan 1965: 289(279), indien men de bijzondere aankopen op de veiling 's Gravesande niet daarbij telt. De belangstelling van de leden kwam ook tot uiting in de stijging van het aantal geschonken overdrukken: 124 (18).
De toename van het aantal door abonnement of ruil verkregen tijdschriften bedroeg 18 (23). Het totaal van de lopende tijdschriften bedraagt thans 312 (294), te weten 155 (141) Nederlandse en 157 (153) buitenlandse periodieken. Door de verbeterde personeelsbezetting kan goede voortgang worden gemaakt met het hoognodige reclameren van oudere delen van ruil- en abonnementstijdschriften.
Het is in het kader van dit beknopte verslag niet mogelijk een uituitgebreid overzicht te geven van de aanwinsten. Ik volsta daarom met te vermelden dat de bibliotheek thans door de medewerking van een van onze leden over een volledig exemplaar van De Kroniek beschikt en noem verder een aantal schrijvers, van wie belangrijke of zeldzame werken werden verworven: S. Vestdijk, A. Verwey, E. du Perron, H. Heyermans, J. Slauerhoff, Peter Spaan, M. Dekker, H. Gorter, C. Buysse, G. Walschap.