Bijlage VI. Verslag der Commissie voor Geschied- en Oudheidkunde.
Dit jaar kwam deze commissie wederom zeven maal bijeen en wel op 24 Sept., 29 Oct., 26 Nov., 28 Jan., 25 Febr., 25 Maart en 29 April.
In de eerste vergadering werd de heer Colenbrander tot voorzitter benoemd; in Februari werd hij vervangen door den heer de Blécourt. Het buitengewoon lid, de heer Meyers volgde op in de vacature Pijper.
De leden hebben de onderstaande onderwerpen behandeld:
De heer Blok: de oudste scheepsjournalen van de Ruyter, een brief van Prins Willem I over een moordplan op Alva, zeldzame pamfletten aangekocht voor de Thysiana, o.a. de antiapologie van Prins Willem I, de Documentos uit het archief der Hertogen van Alva, uitgegeven in 1891, het pamflet: Rotterdamsch zeepraatje en vervolg daarop.
De heer Knappert: honderdjarig bestaan der Ver. protestantsche gemeente op Curaçao en de Labadisten in Suriname, oude afbeeldingen van het Academiegebouw en de oudste promotiebullen, de afdeeling: kerken der geref. gem. in het buitenland, voor den historischen atlas.
De heer Overvoorde: huurcontracten der Egmonder abdij van 1381, de quaestie der Noorderdoorvaart in de 17e en de 18e eeuw, plagiaat van illustraties in pamfletten over O.-I. reizen en de logementen der kamers van de O.-I. Cie.
De heer Molhuysen: het portret van Flament, eersten directeur der Kon. Bibliotheek.
De heer Huizinga: het verblijf van Koning Eduard IV van Engeland h.t.l. in 1470 en familienamen, ontleend aan schepen, huizen en uithangteekens.
De heer de Blécourt: de beteekenis van het woord verleenen in een charter van 1276, de oudste memorialen van het Hof van Holland en het stellen van ‘anima sua’ tot erfgenaam.
De heer Eekhof: het leven van Prof. Jodocus Heringa en de Jongh's predikantenlijst.
De heer Meyers: het begrip ‘mark’ in den histor. atlas.
De heer van Blom: eene in 1789 uitgegevene monographie over Texel en Laurens Brandligt's werken over vaartverbetering en andaanwinning in 1780.