[Nummer 4]
Redactioneel
Onze Werkgroep bestaat nu 35 jaar. Vanwege de huidige situatie hebben we dat jubileum niet werkelijk kunnen vieren. Toch is het iets om bij stil te staan. 75 jaar na de Japanse capitulatie en de onafhankelijkheidsverklaring van Indonesië is de belangstelling voor de voormalige kolonie nog altijd aanwezig. Dat blijkt uit de ruime aandacht die er in de media aan deze gebeurtenissen is geschonken. Indië is geen vergeten hoofdstuk uit de Nederlandse geschiedenis. Nog steeds verschijnen er romans die zich afspelen in het koloniale verleden. Ook het onderzoek naar teksten uit die periode heeft een nieuwe impuls gekregen, waarbij nieuwe benaderingen worden toegepast. Dat is ook terug te vinden in de activiteiten van onze Werkgroep. De organisatie van lezingenmiddagen en symposia mag momenteel dan problematisch zijn, ons tijdschrift wordt daar niet door beïnvloed.
Deze aflevering van Indische Letteren bevat een vijftal bijdragen die het resultaat zijn van exploratie in onontgonnen gebied of de toepassing van nieuwe onderzoeksvragen. Luc Renders laat zien hoe Hendrik Conscience het oude Batavia gebruikte om zijn landgenoten te inspireren door hen een nationalistische en kolonialistische ideologie voor te houden. Marijke Denger vergelijkt teksten die betrekking hebben op Nederlands-Indië met die over British Malaya en ontdekt wezenlijke verschillen wat de koloniale identiteit betreft. Lotte van den Bosch en Rick Honings analyseren ‘Ontzusterd’, de laatste novelle van P.A. Daum, en belichten daarbij ook de historische en juridische achtergronden. Floor Naber bespreekt de sociale mobiliteit in de Indische roman en gaat in op de verschillen tussen de situatie in Indië en die in Nederland. Nick Tomberge, ten slotte, behandelt de Middelnederlandse tekst Elckerlyc en de succesvolle toneelopvoeringen in Indië die op die tekst gebaseerd zijn.
Onder de huidige omstandigheden is het organiseren van nieuwe activiteiten van onze Werkgroep niet eenvoudig. Omdat de regels waar we ons aan moeten houden steeds veranderen, kunnen we de nabije toekomst niet overzien. Daarom vragen we u om regelmatig onze website te raadplegen, waarop u actuele informatie kunt vinden.
We wensen u veel leesplezier.