[Nummer 4]
Redactioneel
Wanneer dit nummer verschijnt, kunnen we terugzien op ons symposium over De Indonesische stem van 3 november jongstleden op Bronbeek. De lezingen die daar gehouden werden, zullen in het derde nummer van de volgende jaargang worden gepubliceerd.
Deze gevarieerde aflevering bevat een viertal bijdragen. Siegfried Huigen buigt zich over het verslag dat François Valentyn schreef over de Javaanse veldtocht van 1706. Dirk Hulst werpt nieuw licht op het toneel in de achttiende eeuw in zijn artikel ‘Toneel op transport. De circulatie van theater tussen Batavia en de Republiek, 1757-1771’. Ruben Vanden Berghe onderzoekt in ‘Maar een spookhistorie’ wat contemporaine critici vonden van De stille kracht van Louis Couperus. Janneke van der Veer ten slotte bespreekt Onrustig is ons hart, een Indische roman van Diet Kramer.
We vestigen graag uw aandacht op onze lezingenmiddag die op 13 maart 2020 in Leiden zal worden gehouden. Het programma treft u achterin deze aflevering aan.
Intussen vinden de eerste voorbereidingen plaats om te vieren dat we volgend jaar 35 jaar bestaan. Deze mijlpaal zal niet onopgemerkt voorbijgaan. Het is verheugend dat de interesse voor Indië nog steeds zo actueel is. Om slechts een paar elementen te noemen: het succes van De Indië Monologen, de opening van het Museum Sophiahof in Den Haag, de verschijning van het fotoboek De verborgen geschiedenis. Anders kijken naar Nederlands-Indië van Thom Hoffman, en de romans De mannen van Maria van Anneloes Timmerije en Lichter dan ik van Dido Michielsen. De discussies die daarmee gepaard gaan, houden de belangstelling voor het koloniale verleden en de nasleep daarvan springlevend.
We wensen u veel leesplezier.