[Nummer 4]
Redactioneel
Voor u ligt de laatste aflevering van Indische Letteren van 2017. Alvorens u iets over de inhoud te vertellen, willen we graag stilstaan bij het overlijden van een van onze leden en abonnees die vanaf het begin bij onze Werkgroep betrokken is geweest: Frans Schreuder (Batavia 1930-Den Haag 2017). We hebben hem niet alleen leren kennen als een enthousiaste bezoeker van onze lezingenmiddagen, maar ook als iemand die meermalen aan ons blad heeft bijgedragen. Zo schreef hij in 2006 samen met Joke van Grootheest een artikel over troost en ontspanning in Japanse kampen. Dit mede op basis van zijn bijdrage aan het boek Gestrand in Indië. Muziek en cabaret in gevangenschap (2005). In ‘Zon en schaduwzijden van een jeugd tussen twee culturen’ (2009) keek hij terug op de jaren die hij als kind en jonge man in Indië heeft doorgebracht. De fascinatie voor de Verkade-albums van Jac. P. Thijsse die hij daarin vermeldt, vormden de aanleiding tot zijn laatste bijdrage aan ons blad: over de Indische reis die Thijsse in 1930 ondernam (2015). We zullen hem niet vergeten.
Dit nummer heeft een gevarieerde inhoud. Allereerst bespreekt Sarah Adams in ‘Levendig denkbeeld van den aart der slaavernij’ de transformatieve kracht van het toneelstuk Kraspoekol, of de slaavernij (1800) van Dirk van Hogendorp. Dan volgen er twee bijdragen van jonge Duitse onderzoekers die zich in Keulen met het werk van Rumphius bezighouden. Esther Helena Arens gaat in ‘Een eiland van papier’ in op de rol van het materiaal in Rumphius' Amboinsche boeken. Onder de titel ‘Babylonische toren, slangenhoofd en witte Buffels’ vraagt Charlotte Kießling aandacht voor Bijbelse en mythologische verwijzingen in Rumphius' D'Amboinsche Rariteitkamer (1705). De aflevering wordt besloten met een artikel van Suzanne de Graaf over Indische verlofgangers in Nederland: ‘Te gast in eigen huis.’
Graag willen we u nog wijzen op onze eerstvolgende lezingenmiddag. Op 23 februari 2018 worden er in Leiden drie lezingen gehouden over het thema: Indo-Europeanen in de Indische letteren. Het programma vindt u aan het eind van deze aflevering.
Wij wensen u veel leesplezier en hopen u in februari in Leiden te mogen begroeten.