Behoud van ‘culturele identiteit’ speelt ook een centrale rol in het werk van Han Friedericy, maar hier juist vanuit het perspectief van de lokale bevolking. H.J. Friedericy (1900-1962) was als bestuursambtenaar en wetenschapper gespecialiseerd in de geschiedenis en cultuur van Zuid-Celebes. Uniek aan zijn literaire werk is dat hij schrijft vanuit inheems gezichtspunt. Margriet Lappia, werkzaam aan de Universitas Hasanuddin in Makassar, bestudeerde Friedericy's meesterlijke verhaal ‘Bloed’: ‘Door niet over de hoofden van de inheemse bevolking heen te praten, zoals zoveel koloniale schrijvers hebben gedaan’, schrijft zij, ‘geeft Friedericy zijn lezers volop de gelegenheid zich in te leven in de gevoelswereld van de verteller, Karaëng Katapang. De lezers begrijpen dat het er Karaëng Katapang veel aan gelegen is de oude tradities over te dragen aan zijn mannelijke nazaten’.
Atjeh, schreef Paul van 't Veer ooit, was als laatste provincie onder Nederlands gezag geplaatst. En voor zover dat gezag al stand hield, was de provincie er als eerste weer onder vandaan toen de Japanners in 1942 Indië binnenvielen. Die oorlog is inderdaad nooit gewonnen, in ieder geval niet door de Nederlanders, vindt ook Fred Lanzing in zijn afsluitende artikel. Het beleid van Van Heutsz, algemeen beschouwd als de bedwinger van Atjeh, rustte op twee pijlers: een contraguerrilla en een marineblokkade. Vooral van die blokkade is weinig terecht gekomen. Over de strijd op zee is überhaupt weinig bekend, maar Lanzing stuitte op de boeiende Herinneringen van een adelborst uit 1927, waarin een veteraan, J.P. Muller, zich de eentonigheid herinnert, de ‘meedoogenlooze middagzon der tropen’ en het turen naar de ‘dooien wal, die elken dag precies eender was’.
Op vrijdag 10 juni houden we in Leiden onze volgende lezingenmiddag. Achter in deze editie vindt u als gebruikelijk het programma. Graag zien we u dan weer! In de tussentijd kunt u ons volgen via onze nieuwe site en via onze Facebookpagina.
Pamela Pattynama (foto: Ena Jansen).
Olf Praamstra.
Petra Boudewijn (foto: André van der Meulen).
Jacqueline Bel (foto: Petra van Vliet).