[Nummer 3]
Redactioneel
Dit septembernummer van Indische Letteren 2011 bevat een viertal artikelen. Ze zijn afgelopen 25 maart op een lezingenmiddag van Indische Letteren als lezingen uitgesproken én vorig jaar op het vijfde Kongres Studi Belanda di Indonesia, dat van 20 tot en met 24 april 2010 is gehouden ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de Vakgroep Nederlands aan de Universitas Indonesia te Depok-Jakarta. De artikelen zijn al eerder gepubliceerd in het congresboek dat in 300 exemplaren verspreid is onder de titel: Achmad Sunjayadi, Christina Suprihatin & Kees Groeneboer (eds.), Empat Puluh Tahun Studi Belanda di Indonesia. Veertig Jaar Studie Nederlands in Indonesië. Depok: Fakultas Ilmu Pengetahuan Budaya Universitas Indonesia, 2011. In enigszins gewijzigde vorm zijn de volgende vier artikelen opgenomen in dit nummer:
Adrienne Zuiderweg gaat in ‘De Bataviase jeugd tijdens de VOC’ in op de weinig vleiende kritiek die tijdens de VOC-tijd op de jeugd en hun opvoeding is geuit. Zij onderzoekt wat kinderen op scholen, bij het onderwijs aan huis en op straat leerden. In ‘Wolter Robert van Hoëvell en zjjn reis over Java en Madura in 1847’ besteedt Wilma Scheffers aandacht aan de ethicus ‘avant la lettre’ Van Hoëvell. Uit zjjn reisverslag blijkt dat hij een van de weinige Indië-reizigers was die meer oog hadden voor de ‘morele’ dan de ‘stoffelijke’ belangen van Indië. Pamela Pattynama beschrijft in ‘De revival van de njai-figuur’ de verschillende uiteenlopende mythen rond de figuur van de njai. Aan de hand van vijf literaire invalshoeken suggereert zij de reden voor de huidige herwaardering van de njai-figuur. Ten slotte behandelt Kees Snoek in ‘Walgvogels, griffioenen en garoeda's: Jan Wolkers als postkoloniaal auteur’ de intertekstuele verwijzingen en beelden in Wolkers' twee romans over Indië en Indonesië. In zijn bespreking toont hij aan dat de in 2009 overleden auteur wars is van enige zweem van tempo doeloe nostalgie.
Op 11 september 2009 organiseerden wij een goedbezochte lezingenmiddag met het thema Indische letteren door Indische ogen. In dit nummer is de column ‘Faster than a speeding Bullit’ opgenomen van auteur Gustaaf Peek.