de marine belangrijk aandeel heeft; daar de mogelijkheid van een aanval op de landzijde niet is uitgesloten, moet ook daar de landmacht in haar volle kracht kunnen optreden.
Welke de taak der marine zal zijn, bij een vijandelijk optreden, hangt van vele omstandigheden af en is met één woord niet aan te geven; of zij offensief zal optreden, hangt veel af van de macht, die den vijand tegenoverstelt. Het bezit van een sterke macht aan torpedobooten van snelle vaart zal dit offensief optreden zeer vergemakkelijken. De eigen schepen van geringen diepgang hebben veel voor op die des vijands, die veel diepergaande schepen zal hebben, die in onbekende vaarwaters optreden. Een beschrijving der zeegaten zou mij te ver voeren; het bijgaande schetsje geeft in 't ruwe den loop der voornaamste vaarwaters aan.
Met een enkel woord wil ik nog even de ligging der verschillende forten en batterijen aangeven, zonder in de details van bewapening en andere zaken te treden.
Het fort Kijkduin, vroeger genaamd fort Morland, ligt op een 24 M. hoogen duintop, bestrijkt het Schulpengat en de daar te leggen torpedoversperringen.
In den Franschen tijd bestond er nog een fort du Falga, dat echter verdwenen is.
Ten Noorden van Kijkduin ligt als bewakingspost Kaaphoofd, een batterij, die
de stationsweg met het café ‘de valk’.
in den loop der geschiedenis de namen heeft gedragen van Westbatterij, batterij Erfprins en la Revolution. In 1854 werd de thans nog bestaande ringmuur aan de zeezijde gebouwd. Deze batterij is met het fort Erfprins, vroeger genaamd fort la Salle, verbonden. Dit fort brengt vuur op 't Breewijd en de Helsdeur en ook op een deel van 't Schulpengat. In 1853 werd de kazerne in dat fort gebouwd.
Op 2000 M. beoosten Erfprins ligt de Oostbatterij, die verschillende namen heeft gedragen en wel opvolgend de batterij aan den hoek van Barend Kribbing, daarna Prins Frederik, vervolgens de Ondeelbare en eindelijk l'Invisible. Deze batterij brengt vuur op de Helsdeur en de Reede, terwijl de korte flank den dijk bestrijkt.
Tusschen Erfprins en Oostbatterij ligt tot dijkverdediging de batterij Vischmarkt.
De batterij Prinses Louisa, eertijds den naam dragende van L'Union en de Unie, was een mortierbatterij, die uit de stelling is weggevallen.
De batterij Wierhoofd bestrijkt de reede, dient ter haven-verdediging en bestrijkt den dijk en ligt verder in den vuursector van het fort de Harssens, dat binnen de hoofden der Marinehaven ligt en vuur brengt op Marsdiep en reede. Het fort is voorzien van twee koepels, ieder voorzien van 2 stukken van 30 cM. kaliber, en alhoewel niet nieuw-modisch, toch geduchte makkers.
Over bewapening der forten zal ik hier verder niets mededeelen, daar mijn verhaal al aardig lang is geworden en die zaken niet zoozeer interesseeren, omdat ze in tijd van vrede koud en stil voor zich uit staren, om in tijd van oorlog dood en verderf rond zich te zaaien.
Aan de landzijde zal fort Erfprins bij de verdediging weder haar rol vervullen, zoo ook de batterij Westoever, die door een 3000 M. lange gemeenschapslinie zijn verbonden. Deze linie bestaat uit 2 rechte lijnen, op welker snijpunt de batterij Dirks Admiraal ligt, die eertijds het fort l'Ecluse werd genoemd. Langs de geheele linie loopt een infanterie-borstwering met 10 geschuts-emplacementen. Tegenover Westoever ligt fort Oostoever, in den Franschen tijd Fort du Gomnier genaamd, dient tot afsluiting van het Noordhollandsch kanaal met den straatweg naar Alkmaar, kan de Harssens ondersteunen en de inundatiesluis beschermen.
Voeg ik hier nog bij dat er vroeger nog bestonden een retranchement op den zeedijk, een redoute bij het Weeshuis, la batterie Roi de Rome, la Restauration en andere versterkingen, die echter nooit voltooid zijn, dan besluit ik mijn verhaal, dat, lang niet volledig zijnde, toch eenigszins een blik doet slaan in een geschiedenis, niet alleen belangrijk voor hen die er wonen en die er zoo weinig van weten, maar ook voor allen die zoo menigmaal hooren spreken van Helder, Nieuwediep en Willemsoord, en dan meestal met minachting beslist verklaren, dat het een vreeselijk gat is, waar 't altijd stormt.
En moge het dan geen eldorado zijn voor hen die Scheveningen en Zandvoort prefereeren, 't is en blijft een interessante plaats, de eerste en eenige oorlogshaven van Nederland.