De door eene operatie van elkaar gescheiden Hindoe-tweelingen Radica en Doodica.
Sommige lezers van ‘De Huisvriend’ zullen zich mogelijk wel herinneren, dat we in een der vorige jaargangen van ons tijdschrift een gravure opnamen, voorstellende de tweelingzusjes Radica en Doodica, aan elkaar vereenigd, vergezeld van haar moeder.
Eenige maanden geleden nu heeft er te Parijs een hoogst interessante operatie plaats gehad. Professor Doyen, zonder twijfel een der knapste chirurgen uit Frankrijk, heeft den moed gehad de zusjes van elkaar te scheiden. De tweelingen, die in den laatsten tijd een der abnormale specialiteiten van het circus Barnum en Baily vormden, waren evenals het Siameesche tweelingpaar en de Braziliaansche zusters Maria en Rosalia, door een eenige centimeters breede vleeschbrug verbonden. Daar er vroeger geen middelen bestonden om na te gaan in hoeverre deze verbindingsstreng in verband stond met inwendige organen, was er tot heden niet aan eene operatie te denken. Eerst sedert de methode van verlichting met Röntgenstralen in de chirurgische diagnose een belangrijke rol speelt, was er een middel om de mogelijkheid van een scheiding te overwegen.
In het geval van Radica-Doodica was een operatie zeer noodzakelijk geworden, daar een der zusjes, Doodica, aan hevige tuberculose lijdende, een wissen dood te gemoet ging, en slechts een spoedige scheiding het andere zusje, Radica, van eenzelfde lot kon redden. Bezwarend voor de operatie was de omstandigheid, dat de vleeschbrug, die de zusjes verbond, tot aan de levers reikte, en er dus een bijna niet te stillen bloedverlies te vreezen was.
Dank zij eene, door professor Doyen zelven uitgevonden methode, werd dit gevaar voorkomen, zoodat de operatie, die nauwelijks twintig minuten duurde, prachtig gelukte.
Doodica evenwel is aan tuberculose gestorven, maar haar zusje is, zoover wij hebben kunnen nagaan, geheel hersteld.
Als interessant feit dient nog gereleveerd te worden, dat Dr. Doyen - wat hij trouwens bij andere gewichtige operaties ook vroeger reeds gedaan heeft - de geheele behandeling kinematografisch liet opnemen, om op die wijze een zeer interessante bijdrage te hebben als leermiddel voor chirurgische scholen en verzamelingen op geneeskundig gebied.