Ongevederde zangers.
Voor de deuren en op de veranda's der woonhuizen van aanzienlijke lieden in Japan ziet men tegenwoordig kleine, zonderling uit bamboes saamgestelde kooitjes hangen.
Hierin leeft een soort van insecten, dat in Japan als zangers zeer op prijs gesteld wordt. Het meest geliefkoosde zanginsect is een soort van kever, ‘Suzumuschi’ genaamd, en men betaalt voor zulk een diertje niet zelden een prijs van dertig tot veertig gulden. De naam beteekent zooveel als ‘klokje’ en het geluid, dat de kever maakt, heeft dan ook veel overeenkomst met het klinken van een zilveren klokje.
Een ander zanginsect, de ‘Kutsuwamuschi’, is oogenschijnlijk een gewone sprinkhaan van gele of matgroene kleur. Een grooter soort sprinkhaan wordt ‘Kirigivisu’ genoemd en is zeer in trek. Hij stoot verscheidene, zeer schrille tonen uit, en hoe schriller deze zijn, des te meer wordt hij op prijs gesteld. De ‘Enamkoragi’ is een soort huiskrekel, de ‘Kusahi-bari’ een zeer kleine sprinkhaan, die bijzonder heldere tonen uitstoot. Meerdere zanginsecten zijn de ‘Kautan’, die uit China komt en slechts omstreeks middernacht ‘zingt’, en de ‘Kanchataki.’, welks gezang als het verwijderd slaan van een klok klinkt.
In Tokio alleen zijn meer dan veertig handelaars, die met het zoeken en den verkoop dezer zanginsecten goede zaken doen. In Japan is deze handel eerst van jongeren datum en uit China ingevoerd, hoewel de Japanners reeds lang met de muziek van deze kleine dieren gedweept hebben. Vroeger was men gewoon in kleine of grootere gezelschappen naar de bosschen te trekken, waar de kleine muzikanten hun