Een zonderling duel.
In het Noordwesten van Spanje vormt de rivier de Bidasoa de grensscheiding tusschen Spanje en Frankrijk. Op het midden der brug behoeft men dus slechts één stap te doen om van den eenen staat in den andere te komen.
Deze omstandigheid maakte men zich ten nutte bij een duel op een tijd, dat de wetten in zake het duel in beide landen zeer streng gehandhaafd werden. Een jonge Franschman had een dito Spanjaard uitgedaagd op den degen en de laatste nam de uitdaging aan op voorwaarde, dat het duel zou plaats hebben op de Bidasoabrug, omdat zij dan het best de zware straffen, die op die overtreding stonden, ontgaan konden. De Franschman zou namelijk op Spaanschen en de Spanjaard zich op Franschen bodem begeven.
In bijzijn van vele nieuwsgierigen had het duel plaats. Aan beide zijden werden er eenige degenstooten toegebracht.
Nu stond de zaak zoo: De Franschman kon in zijn vaderland niet ter verantwoording geroepen worden, omdat hij in Spanje geduelleerd had, en de Spanjaard kon verklaren, dat de zaak in Frankrijk was afgehandeld. Beiden konden dus niet in hun eigen land strafrechterlijk vervolgd worden.
Daar het destijds in Frankrijk noch in Spanje aan strijdlustige heetkoppen ontbrak, scheen de Bidasoabrug hen een geschikte plaats toe om hen voor een gerechtelijke vervolging te vrijwaren. Doch de regeeringen van beide landen werden er opmerkzaam op. De grenswacht zoowel als de tolbeambten kregen strenge bevelen, om wanneer er weer dergelijke duelschandalen op de brug mochten plaats hebben, ze desnoods met geweld te voorkomen. En zoo gebeurde het ook.