Japansche messenwerpers.
De Japanners hebben op het gebied van hun artistieke voorstellingen iets nieuws uitgevonden, dat, daar het even eigenaardig als gevaarlijk schijnt, niet weinig opzien verwekt.
Voor een rechtopstaand bord staat een man, de armen uitgestrekt, terwijl zich op ongeveer zes meters afstand een tweede plaatst, die een breed, scherp mes slingert naar dengene die vóór het bord staat, links en rechts van het lichaam, zoodat de man geheel door messen als omgeven wordt.
Wie was er zoo verstandig geweest dit spel de Japanners na te doen? want het duurde niet lang of er verschenen nieuwe messenwerpers.
De toovenaars hadden een effectvolle truc te baat genomen, en door hun scherpzinnigheid hadden zij een apparaat weten samen te stellen, waardoor het messenwerpen op ongevaarlijke wijze kan plaats hebben.
Het houten bord, dat gebruikt wordt, is geen gewoon bord, maar vooraf gepraepareerd; vóórdat de voorstelling begint, zijn de messen, die later het lichaam omgeven moeten, er reeds ingestoken. Er is ook nauwkeurig aangegeven, waar de persoon moet komen te staan; dit is noodzakelijk, opdat de messen bij het op- en neerklappen niet in hun bewegingen belemmerd worden.
De messen liggen in insnijdingen, zooals het plaatje naast de afbeelding aantoont, en de sluiting, die natuurlijk op dezelfde hoogte van het bord is aangebracht, wordt door twee kleppen verricht.
De voorstelling heeft nu volgenderwijze plaats. De kleppen openen zich en het mes klapt, al naardat het aangebracht is, op of neer, zoodra de voor het bord staande persoon met zijn vingers, door een druk op knopjes, het mechanisme in beweging brengt. Natuurlijk wordt hiervoor een groote mate van handigheid vereischt, want het te voorschijn komen der messen moet plaats hebben op hetzelfde oogenblik, waarop het door den toovenaar geworpen mes in de coulissen neervalt. Het leven, hierdoor veroorzaakt, wordt door stoffen, die in de coulissen zijn aangebracht, wel verminderd, maar geheel te voorkomen is het niet.