Het licht als geneesmiddel.
De behandeling van verschillende ziektegevallen door het blootstellen aan licht, hetzij eenvoudig de zon, hetzij electrisch licht of Röntgen-stralen, is in den laatsten tijd hoe langer hoe meer op den voorgrond getreden. De zonnebaden werden eerst door de natuurdokters, daarna door de wetenschappelijke geneeskunde ingevoerd, maar daar wij in ons werelddeel, helaas, de zon maar het kleinste gedeelte van het jaar te zien krijgen, heeft het electrisch licht haar moeten vervangen, en was het voornamelijk Niels R. Finsen in Kopenhagen, die geheel systematisch de lichttherapie of phototherapie tegen verschillende ziekten, en wel voornamelijk huidziekten, practisch aanwendde. Zoo behandelde hij bijvoorbeeld pokziekte met rood licht, en het gelukte hem werkelijk in vele gevallen, de zweren in het gelaat te laten genezen, zonder dat de bekende litteekens achterbleven.
Bizonder veel succès had Finsen evenwel ook met de behandeling van lupus door licht. Lupus is een zeer hardnekkige en invretende uitslag, die aan de bovenlip of wangen van den patiënt, die er door aangetast wordt, groote verwoestingen aanricht. Finsen gebruikt hiervoor geconcentreerd zonnelicht en electrisch booglicht tot een sterkte van 80 ampères.
Opdat het geen warmte zou geven, laat hij het licht vallen door een laag blauw gekleurd water, en concentreert dit ‘koude licht’ op de door lupus aangetaste plek. In zijn geneesinrichting heeft hij een door hem zelf uitgevonden toestel, waarmee hij gelijktijdig meerdere patiënten door geconcentreerd booglicht kan behandelen.
Twee Fransche doctoren, de heeren Lortet en Genou uit Lyon, waren na een bezoek aan het instituut Finsen zoo met diens lichtgeneeswijze ingenomen, dat zij besloten, het ook in Frankrijk in te voeren.
Voor dit doel stelden zij een kleiner, eenvoudiger en handiger toestel samen, waarmee zij even goede, ja zelfs betere resultaten verkregen dan Finsen.
Ook in Duitschland heeft men in dit opzicht niet stilgezeten. Niet alleen heeft men er reeds een aantal privé-inrichtingen, waar de lichtbehandeling wordt toegepast, maar in het ziekenhuis te München heeft men óók een apparaat geplaatst en in het begin van dit jaar in werking gesteld. Voor aanwending van zonnelicht dient een op het Zuiden gelegen uitbouwsel op het dak, met verstelbare glazen wanden, terwijl men onder in dit gebouw een zaal vindt, waar ingeval de zon niet schijnt, de behandeling met electrisch licht kan plaats hebben. Een booglamp ter sterkte van 100 ampères dient ter bestraling van menschelijke lichamen, die lijden aan rheumatiek of ziekte der stofwisseling, terwijl men voor lupus of andere huidziekten eveneens het Finsen-apparaat gebruikt. Bovendien zijn er een paar gloeilichtbaden voorhanden, zoodat de Münchener inrichting voor lichtbehandeling niet voor de Kopenhagensche behoeft onder te doen.