De Hertog van de Abruzzen.
Met illustratiën.
De hertog der Abruzzen, die zich eenige jaren geleden al heeft doen kennen als een koen bergbeklimmer en natuur-onderzoeker, en zelfs den St. Eliasberg in Alaska beklom, op welks top niemand nog den voet gezet had, is een zoon van wijlen den ex-koning Amadeüs van Spanje en een neef van den koning van Italië.
Hoewel er onder de leden van vorstelijke families meer zijn, die zich wijden aan genees-, wiskunde en andere wetenschappelijke vakken, is het streven van den hertog van de Abruzzen zeker eenig te noemen, want ongeveer twee jaren geleden vormde hij het plan een Noordpool-expeditie uit te rusten, en zelf aan het hoofd dier onderneming zoo ver mogelijk in de onbekende streken door te dringen.
Nadat men te Archangel een groot aantal trekhonden voor de
de hertog van de abruzzen.
sleden had meegenomen, was de ‘Stella Polare’, het vaartuig waarop de expeditie zich had ingescheept, den 20 Juli van het vorig jaar Frans-Jozefland genaderd, waar ze overwinterde en elf maanden in het ijs vastzat.
Eén zijde van het schip was 1¼ voet ingedeukt, en ook de machine had schade geleden. De expeditie bereikte 86 gr. 33″ noorderbreedte en kwam dus verder dan Nansen, die het slechts tot 86 gr. 14″ haalde.
De deelnemers aan den tocht hebben meermalen honger geleden, zoo zelfs dat ze genoodzaakt zijn geweest eenige der honden te slachten.
Een Noor en twee Italianen zijn onderweg gestorven.
In de Tafelbaai werd de ‘Stella Polare’ door het ijs op het land geschoven; men maakte toen uit doek en planken een hut, van waaruit verschillende tochten in de ijsstreken ondernomen werden. Het was er zoo koud dat twee vingers van den hertog bevroren zijn, die men bij zijn terugkeer in Europa heeft afgezet.
De wetenschappelijke resultaten der expeditie moeten zeer bevredigend zijn.
In 1897 rijpte bij den hertog reeds het plan om een Noordpooltocht te ondernemen, maar het duurde tot in het voorjaar van 1899 voordat hij met zijne toebereidselen klaar was.
De enorme onkosten, aan zoo'n tocht verbonden, werden grootendeels door den hertog zelven bestreden, hoewel wijlen koning Umberto van Italië, die den zoon van zijn broer zeer genegen was en tevens zeer veel belang stelde in de wetenschappelijke reizen, een toelage schonk van een millioen.
Nansen zelf stond den prins met raad en daad bij en hielp hem zelfs bij de uitrusting van zijn ‘Stella Polare’.
En nu is hij teruggekeerd.
Van Drondjem, waar hij zijn poolschip achterliet, reisde hij het eerst naar Christiania. De Noren, aan wier hoofd zich de beroemde Nansen plaatste, bereidden hem een geestdriftige ontvangst. Reeds in Drondjem werd hij op zijn korten doortocht warm toegejuicht door de inwoners, die de eerste waren om hem welkom te heeten na zijn gevaarvollen tocht.
De terugkomst van de ‘Stella Polare’ en van den hertog der Abruzzen heeft plaats gehad op een oogenblik, dat men hem het minst verwachtte. Wel had gedurende eenige dagen de ‘Hertha’, een schip uitgerust om aan den koenen reiziger de post te brengen, Hammerfest, de noordelijkste stad van Noorwegen, aangedaan, maar had van daar bericht gezonden dat men de expeditie niet had kunnen ontdekken. Gedurende langen tijd had het reeds om kaap Flora en Frans-Jozefland gekruist, zonder evenwel te kunnen landen, daar dit door een dikke laag ijs aan de kust en sneeuwstormen verhinderd werd. Het schip kwam dus terug zonder zijn zending te hebben kunnen volbrengen.
Weinig tijds daarna berichtte een telegram, eveneens uit Hammerfest, dat de ‘Stella Polare’ de ‘Hertha’ ontmoet had, en dat men de post had ter hand kunnen stellen aan den hertog, die toen eerst den dood van koning Umberto vernam.
De beide schepen zetten toen te zamen de reis naar het Zuiden voort, de ‘Stella Polare’ gesleept door de ‘Hertha’.
De hertog is op het oogenblik te Stockholm, waar hij een nieuwe Noordpool-expeditie voorbereidt. Op zijn tweeden tocht zal hij een vrij goed bestuurbare ballon meenemen, waarmee binnenkort proeven zullen worden genomen.