Een ander feit, dat er veel toe bijdroeg om de ‘Bibliothèque Nationale’ een eereplaats onder bare zusteren te
ingang tot de bodleian-bibliotheek te oxford.
doen innemen, was, dat zij sedert 1617 het recht heeft op twee afdrukken van ieder werk dat in Frankrijk verschijnt.
Deze bibliotheek bevat op 't oogenblik niet minder dan 3,000,000 deelen, en dit aantal neemt nog dagelijks toe, maar de samenstelling der catalogi kan geen oogenblik vergeleken worden bij die van de bibliotheek van het Britsch Museum, en geen enkele bibliothecaris zou in staat zijn, nu nog met dit reuzenwerk een aanvang te maken.
Een van de belangrijkste en eveneens mooiste bibliotheken is die van Bodleian te Oxford. Zij ontleent haren naam
bibliotheek te birmingham.
aan den stichter, Sir Thomas Bodley, die haar in 1598 ten behoeve der universiteiten oprichtte, en sedert dien tijd hebben verschillende geslachten er toe bijgedragen om haar te maken tot wat zij op 't oogenblik is.
Sir Thomas Roe, aartsbisschop Laud, Rawlinaen en anderen hebben jaren geleden hun liefde tot de universiteit getoond door het aanbieden van prachtige geschenken in boeken of manuscripten.
De Bodleian-bibliotheek is nu gehuisvest in een gebouw, zijn inhoud en Oxford zelf volkomen waardig. Zij bevat 400,000 boekdeelen en manuscripten van onschatbare waarde. De bibliotheek staat open voor alle Oxfordsche studenten, maar alleen met bizondere toestemming van den bibliothecaris kunnen er boeken uitgenomen worden.
De ‘Koninklijke Bibliotheek’ te Berlijn is niet alleen de mooiste van alle Duitsche, maar ook een van de beroemdste bibliotheken ter wereld. Zij bezit een catalogus met een inhoud van 1,000,000 boeken en meer dan 30,000 manuscripten. Hare copieën van zeldzame of zeer oude werken zijn evenwel niet zoo eenig als die van het Britsch Museum, het Vaticaan of de Bodleian-bibliotheek.
Gelegen bijna in het midden van de stad, tusschen de rivier de Spree en ten Oosten van de beroemde straat ‘Onder de Linden’, dus dicht bij het keizerlijk paleis, verdient het, ook om hare grootte, in alle opzichten den naam van ‘Koninklijke Bibliotheek’. De Duitschers, die de meest boekenlievende natie ter wereld zijn, maken een ruim gebruik van hun nationale bibliotheek en zijn er bizonder trotsch op.
De keizer zelf stelt veel belang in haar bloei en vooruitgang en heeft er meer dan eens een bezoek afgelegd.
De oudste bibliotheek is ongetwijfeld die van het Vaticaan en waarschijnlijk bevat deze verzameling ook de kostbaarste boeken. Alleen het Britsch Museum kan in dit laatste opzicht met haar wedijveren.
Op één belangrijk punt verschilt de bibliotheek van het Vaticaan van alle anderen, namelijk, dat zij een privé bezitting is van den regeerenden Paus en alleen betreden kan worden met diens toestemming.
Nog een ander feit zal den bezoeker dadelijk opvallen, namelijk, dat er bij het binnentreden boeken noch manuscripten te zien zijn, daar ze geborgen zijn in geschilderde kasten, die zorgvuldig gesloten en nooit geopend worden dan met een daartoe verkregen toestemming.
De bibliotheek van het Vaticaan is klein te noemen, als men rekenschap houdt met het aantal boeken, dat ze in vergelijking van andere bibliotheken bezit. Zij bevat ongeveer 220,000 boekdeelen en 25,000 manuscripten, maar vooral onder de laatsten treft men zeer kostbare aan.
Men vindt er bijv. de eenig bekende copie van het Nieuwe Testament, geschreven voor het einde van de vierde eeuw; de oorspronkelijke Dante en de oudste van de thans bestaande copieën van Virgilius.
De wonderen van het Vaticaan zijn werkelijk talloos, en het is niet zeker dat er onder de vele manuscripten nog niet zeer kostbare zijn, welke men niet eens kent; want de catalogiseering van deze oude bibliotheek is altijd zeer onvoldoende geweest en er zijn in de kasten nog vele boeken, die nooit gerangschikt in de catalogi opgenomen zijn.
Men zegt dat aan Nicolaas den Vijfde de eer toekomt van een begin gemaakt te hebben met deze bibliotheek, maar de eigenlijke stichter was Sixtus IV, die zijn eigen uitge-