Transvaalsche Kiekjes.
Ditmaal de portretten van een Transvaalsch aanvoerder - reeds gesneuveld - en van den Engelschen opperbevelhebber.
Generaal Kock viel bij Elandslaagte, in het eerste groote gevecht, dat tusschen Engelschen en Transvalere geleverd werd. Juist zijn deze week de nadere bijzonderheden omtrent dezen strijd bekend geworden.
Een Engelsch berichtgever schrijft o.a.:
‘Het was een vreeselijk gevecht en de slachting te erg; maar het moest. De Engelschen stormden prachtig. De granaten barstten vlak bij hen. Met de bajonet namen de Gordons de kanonnen van den vijand. De Boeren waren zeer dapper. Zij riepen ons toe: “Komt op!” en bleven tot het laatste staan. Ik zag Ben Viljoen zwaar gewond en kapitein Schiel. Ik zag Kock en Piennaer, beiden dood, en dr. Coster met een kogel in het hoofd.’
Een ander bericht meldt, hoe generaal Kock, de oude Kock, gelijk hij genoemd werd, lid van den Uitvoerenden Raad, boven op den heuvel lag, een witgebaarde patriarch in een zwart gekleede jas. Met krachtige stem riep hij: ‘Breng mij den heuvel af en leg mij in een tent; ik ben door drie kogels getroffen.’ Vier van de familie Kock waren dien dag in het vuur en allen werden getroffen, waarvan de oude Kock, zooals wij al
generaal kock.
zeiden, ten slotte aan zijn wonden overleed.
Wat Sir Redvers Buller betreft, de Engelsche opperbevelhebber thans over de Zuid-Afrikaansche troepen, naar men weet is hij in het begin van October, opzettelijk voor den oorlog naar de Boerenrepublieken vertrokken, gevolgd door een machtig escorte van troepen. Het zou een zegetocht zijn naar Pretoria en weldra zou de opperbevelhebber lord Buller van Pretoria kunnen heeten, juichten de Engelschen. Voorloopig lijkt het er niet veel op en is er nu, na 14 dagen dat Buller aan de Kaap voet aan land heeft gezet, nog bitter weinig van den triumftocht gekomen, integendeel men hoort over de operatiën van Buller bijzonder weinig.
Men wil dit aldus uitleggen, dat de meeste stilzwijgendheid omtrent de plannen wordt in acht genomen, ten einde den vijand niet in te lichten; daarom zou alles wat op die plannen betrekking heeft, door de censuur in de telegrammen geschrapt worden.
Hoe het zij, in elk geval schijnt de Engelsche opperbevelhebber zijn oorspronkelijk plan de campagne te hebben opgegeven. Immers wij lezen in een Engelsch blad - en nu zou het nog kunnen zijn, dat dit onjuist is - dat Sir Redvers Buller blijkbaar door de omstandigheden gedwongen is, de drie divisiën van zijn legermacht anders te organiseeren dan voorgenomen was. Zijn plan was, de 1e divisie onder Methuen uit Kaapstad te laten oprukken, de 2e onder Clery, uit Port Elizabeth, en de 3e onder Gatacre, uit Oost-Londen.
De 1
e divisie wordt nu verdeeld. Lord Methuen's 1
e brigade, onder Sir H.E. Cilville, voer het oorspronkelijke plan
luitenant-generaal sir redvers buller.
uit in de richting van Kimberley, terwijl de 2
e brigade, onder Hildyard, naar Natal gezonden is om Ladysmith te ontzetten. Bij deze strijdmacht zijn gevoegd drie batterijen veldartillerie en twee compagnieën genie van de 1
e divisie. Voorts is ook de 3
e divisie verdeeld. De 6
e brigade, onder generaal-majoor Barton, is naar Durban doorgereisd, in plaats van te Oost-Londen te landen.
Blijkbaar zijn nog andere wijzigingen beraamd, want een deel van Clery's 2e divisie, die te Port Elizabeth aan wal zou gaan, is evenzoo naar Natal gezonden, en van groote beteekenis is het feit dat luitenant-generaal Sir C.F. Clery zich thans naar Natal begeven heeft, om het opperbevel te aanvaarden over al de troepen ten zuiden van Ladysmith. Hij zal daar tot brigadiers hebben de generaals Hildyard en (waarschijnlijk) Barton.
Wat hiervan ook zij, binnen een dag of tien zal vermoedelijk wel een voorname beslissing vallen.