Uit onzen tijd.
Rosa Bonheur. †
De beroemde Fransche dierenschilderes Rosa Bonheur is op hoogen leeftijd, 77 jaar oud, aan een longontsteking den 25sten Mei van dit jaar overleden.
Rosa Bonheur was nog jong, 19 jaar pas, toen twee kleine dierstukjes in haar vaderstad Bordeaux de aandacht op haar vestigden als een artiste van beteekenis. De ‘Drift runderen’, die zij in 1848 te Parijs in het Salon exposeerde, deed den goeden dunk dien men reeds van de jonge schilderes had, stijgen, schoon haar ‘Ploegende ossen’, die zij het volgende jaar exposeerde, van grooter waarde waren. Dit werk hangt thans op het Luxembourg. Eenige jaren later, in 1853, kon haar ‘Paardenmarkt’ (thans in de National-Gallery te Londen) aangemerkt worden als het beste doek van het Salon van dat jaar.
In de ‘Hooioogst’ (Luxembourg), die zij in 1855 voltooide, naderde Bonheur meer tot het landschap, en in haar latere werken blijft een plaats daaraan ingeruimd. Toch ligt daar allerminst haar kracht in; veelal was haar landschap niet doorwerkt genoeg; het lijkt wel of sommige van haar groote stukken aan diepte verloren hebben wat ze aan lengte en breedte wonnen.
Haar kracht blijft het dierlijk lijf. Bekend is het, hoe zij in haar jeugd lange studies maakte in de slachthuizen om het dierlijk lichaam in den grond te leeren kennen. In die richting is dan ook haar talent het krachtigst ontwikkeld; zij bereikt vaak realistische volmaking, waar het de uitbeelding van het animale lichaam geldt.
Troyon was haar, wat koloriet betreft, de baas; in breede, grootsche conceptie behoeft Rosa Bonheur echter niet bij hem achter te staan.
Rosa Bonheur nam een eigenaardige plaats in de Fransche kunstwereld in. Zij was algemeen geacht en bemind, zoodat de dood dezer 77-jarige een groote leegte laat. Niemand had gedacht dat de krasse vrouw zoo spoedig zou worden weggenomen.
't Is nog niet lang geleden dat zij een eerbetoon, dat haars inziens niet verdiend was, van de hand wees. Sinds lang exposeert Rosa Bonheur niet meer; haar doeken zijn reeds, vooral over de zee, verkocht, voordat ze gereed zijn. Maar dit jaar hing in het Salon weer eens een werk, en de jury wilde van die gelegenheid gebruik maken om haar de eere-medaille te verleenen. Maar de oude dame (die van haar jeugd af zich het meest en bij voorliefde in mannenkleeren beweegt) schreef der jury dat het door haar geëxposeerde doek in haar oogen geen dergelijke belooning verdiende waarvoor wel anderen in aanmerking kwamen.
Rosa Bonheur is de eerste vrouw geweest aan wie, op verzoek van keizerin Eugenie in 1850, het Legioen van Eer werd geschonken. Door president Carnot werd zij naderhand bevorderd tot officier in de orde van het Legioen van Eer.