dan brute kracht, een vrouw die zich verhief boven haar eigen leed, waarvan zij trouwens genoeg haar deel had. Want werd haar niet ronduit gezegd dat haar eerste verloofde,
Maria van Oostenrijk. 1531-1555.
de Dauphin van Frankrijk, later Karel VIII, niets met haar te maken wilde hebben? En toen zij eindelijk uitgehuwelijkt werd, stierf haar man, de Infant Juan van Castilië en Aragon, een paar maanden na hun huwelijk. Zij trouwde den tweeden keer met den hertog Philibert van Savoye en gaf als hertogin bewijzen van haar hooge staatsmanskunde bij het Congres van Kamerijk, toen zij met de moeder van Frans I, Louise van Savoye, de onderhandelingen voerde, die leidden tot den zoogenaamden Vrouwenvrede (Paix des Dames, 1529). Kort daarna stierf zij, nog pas een-en-vijftig jaar oud, te Mechelen.
Een enkele blik op het beeld van haar opvolgster als landvoogdes der Nederlanden is voldoende om het verschil te toonen tusschen tante en nicht. Het gelaat van Maria van Oostenrijk zou dat van een man kunnen zijn; er is haast geen vrouwelijke trek in, maar men kan de kracht, die er uit spreekt, niet loochenen. Zij ook was weduwe ten tijde van haar benoeming, daar zij 18 jaar oud, getrouwd was met Lodewijk II van Hongarije, die vijf jaar later sneuvelde in een veldtocht tegen de Turken. Na den dood zijner tante Margaretha benoemde Karel V haar tot landvoogdes der Nederlanden. Onder haar regeering begonnen de onlusten in de Provinciën, die Maria's taak zeer verzwaarden. Over haar hoedanigheden als regentes zijn de meeningen zeer verdeeld, en het standpunt waarop de geschiedschrijvers zich plaatsen zal hieraan wel het meeste schuld hebben. Allen zijn er echter over eens haar vrijgevigheid te prijzen, die wel eens tot verkwisting oversloeg en zeer verschilde met de aan gierigheid grenzende spaarzaamheid van haar keizerlijken broeder. Haar grootste liefhebberij was de jacht. Na de abdicatie van Karel V legde ook zij de regeering neder en trok zich terug in Cigales, waar zij in hetzelfde jaar als hij stierf (1558).
Vier jaren na het vertrek van Maria van Hongarije kwamen de Nederlanden weer onder de regeering eener vrouw, Margaretha van Parma, de onwettige dochter van Karel V, wat echter niet belette dat zij als vorstin erkend werd en een opvoeding ontving, passend bij haar hooge afkomst van vaders zijde.
Algemeen wordt zij voor meer begaafd gehouden dan haar tante en oudtante. Haar taak was nog moeilijker dan die harer tante. Zij was ook lichamelijk zeer ontwikkeld, majestueus in houding en vorstelijk in manieren, toch hoogst bevallig; alleen haar gelaat was niet schoon. Haar huwelijkslotgevallen waren ook hoogst eigenaardig. Haar eerste man, dien zij pas twaalf jaren oud huwde, was vijftien jaar ouder dan zij en een zeer losbandige afstammeling der Medicis. Gelukkig voor haar viel hij nog geen jaar na hun huwelijk onder het mes van een sluipmoordenaar. Na zeven jaar weduwe te zijn geweest moest zij een knaap van dertien jaar trouwen, Ottavio Farnese en zoon van Paus Paulus III. Later werd dat huwelijk echter zeer gelukkig en Margaretha zag zich moeder van tweelingen, waarvan een in het leven bleef, namelijk de beroemde Alexander van Parma. Hem overlaadde zij met haar liefde en haar moederlijke hoop werd niet beschaamd. De geschiedenis van haar regentschap is genoeg bekend dan dat wij er verder over zouden uitweiden. In 1567 legde zij het neder en keerde naar Italië terug, waar zij in 1583 stierf. Zij is de laatste der landvoogdessen van de Vereenigde Nederlanden. Over de Zuidelijke Nederlanden, die in het bezit
Margaretha van Oostenrijk, Hertogin van Parma. 1559-1567.