gestaan met vele belangrijke en treffende gebeurtenissen.
Gedurende de eerste jaren der achttiende eeuw was dat gedeelte van Parijs, dat nu als de Champs Elysées en het Quartier de l'Etoile bekend staat, een boschrijk voorstadje, dat nog niet met de hoofdstad samenhing; en toen de minderjarige koning Lodewijk XV, om den regent welgevallig te zijn, hiervan een gedeelte aan den graaf d'Eureux schonk, meende hij ongetwijfeld, dat het een vrij onaanzienlijke gift was, waar hij den vriend van zijn neef mee vereerde. Maar monsieur d'Eureux wist wat hem te doen stond en na eene der rijkste erfdochters van zijn tijd, de dochter van den bankier Croizat, gehuwd te hebben, gaf hij Molet last, hem het fraaiste huis te bouwen dat in of nabij Parijs gevonden werd. Er is echter weinig van het werk van den grooten architect bewaard gebleven, ofschoon zij, die het hotel d'Eureux, zooals het toen heette, hebben laten vergrooten of veranderen, getracht hebben, zich zooveel mogelijk aan Molet's oorspronkelijk plan te houden.
Bij den dood van den graaf d'Eureux kocht madame de Pompadour, die toen op het toppunt van haar roem maar ook van hare impopulariteit was, dit Parijsche ‘hotel’ voor de toen fabelachtige som van 730,000 francs, en tevens wist zij den koning te bewegen om haar een grooten moestuin en een park, die in de nabijheid te koop stonden, ten geschenke te geven. De Parijzenaars vonden het verre van aangenaam dat de beruchte markiezin zich in hun midden zou komen vestigen. Tallooze epigrammen en liedjes werden op haar gemaakt en in den nacht, die aan den dag, waarop zij hare woning zou betrekken, voorafging, werd er een biljet met de woorden AEdus Reginae Meretricum op den muur geplakt. Om de algemeene gevoelens ten opzichte van haar gunstiger te stemmen, deed zij kort daarop afstand van het stuk grond, dat de koning haar op haar verzoek gegeven had. Niettegenstaande de vele moeilijkheden, waarmee zij dus te kampen had gehad alvorens zij het hotel d'Eureux goed en wel in gebruik kon nemen, behield madame de Pompadour toch een groote voorliefde voor hare Parijsche woning. Zij liet het paleis op nieuw en geheel volgens haar eigen smaak inrichten, terwijl de voor haar gebruik bestemde vertrekken op de eerste étage alle bekleed werden met kostbare Gobelins, gemerkt met de letters LLs (Louis) waarboven een koningskroon prijkte. Eindelijk liet zij haar tuin aanmerkelijk vergrooten door een stuk grond, dat aan de stad Parijs behoorde, aan te koopen, en gedurende den tijd, dat zij het Elysée bewoonde, werden er eenige der schitterendste feesten gegeven, die ooit in Frankrijk gevierd zijn.
Bij haar dood vermaakte zij het paleis met toebehooren aan den koning en gedurende eenigen tijd diende het als verblijfplaats der gekroonde hoofden, die tijdelijk te Parijs vertoefden.
Toen Lodewijk XV in 1773 in geldverlegenheid was verkocht hij de woning zijner gunstelinge aan Beaujon, een der vermogendste mannen van zijn tijd. Het was gedurende zijn kort verblijf op het Elysée dat de tuin die veranderingen en verfraaiingen onderging, welke tot nu bewaard zijn gebleven en ook om het inwendige van het paleis te laten opluisteren ontzag hij geene kosten.
In 1790 werd het hotel Beaujon aan de hertogin van Bourbon verkocht, waarop het voor het eerst als het Elysée Bourbon genoemd werd Maar alhoewel de hertogin dit nog niet scheen in te zien was de Fransche revolutie reeds in vollen gang. Het vorige jaar was de Bastille verwoest en het duurde niet lang of de hertogin zag zich genoodzaakt het Elysée te verlaten en zich bij de talrijke émigrés, die zich naar het buitenland begaven, aan te sluiten. Nu werd het Elysée het eigendom van den Staat, wat waarschijnlijk de oorzaak is, dat het niet geplunderd en verbrand is geworden. En werkelijk verdient het opmerking dat het Elysée een der weinige vorstelijke paleizen in Parijs is, waar de plunderaars nimmer hunne woede op gekoeld hebben.
Gedurende het consulaat werden er in de tuinen van het Elysée eenige volksfeesten gegeven en kort daarop stond Napoleon het aan zijn zwager Murat af, die het echter spoedig teruggaf. De keizer was zeer gehecht aan het Elysée Napoleon, zooals het sedert genoemd werd. Toen hij na den slag van Waterloo, aan spijt en vertwijfeling ten prooi, naar Parijs terugkeerde, trok hij zich binnen de muren van het Elysée terug en deed er den 22sten Juni 1815 afstand van zijne rechten ten behoeve van zijn zoon. Weinige weken later werd het studeervertrek des keizers de kamer van den hertog van Wellington en later dat van den keizer van Oostenrijk.
Toen Lodewijk XVIII weer naar Parijs terug kon keeren liet de hertogin van Bourbon hare rechten op het Elysée gelden, maar men wist haar te bewegen, het hotel Monaco in ruil of als vergoeding aan te nemen. Bij het huwelijk van den hertog van Berry namen hij en zijne bruid het Elysée in bezit en bleven zij er gevestigd tot de hertog door de hand eens moordenaars viel, waarop de hertogin niet langer verblijf wilde houden in eene woning, waaraan voor haar zulke gelukkige en droevige herinneringen verbonden waren.
Terwijl de hertog en de hertogin het Elysée bewoonden, werd de kapel geheel volgens Siciliaanschen stijl ingericht; doch overigens bleef het inwendige van het paleis in hoofdzaak hetzelfde aanzien behouden, dat het na de veranderingen, door Beaujon aangebracht, gekregen had.
Achttien jaren lang bleef het Elysée leeg staan; maar in 1848 wees het nieuwe gouvernement of liever het parlement het aan als residentie van den president der republiek.
Na de vlucht van Louis Philippe in Februari 1848 hadden de staatkundige woelingen, die maanden achtereen Frankrijk in beroering brachten, eindelijk aanleiding gegeven tot de bloedige Junirevolutie; op den 29sten van denzelfden maand werd generaal de Cavaignac tijdelijk tot president der republiek aangesteld; maar in de daaropvolgende Decembermaand bleek het dat de Napoleontische legende den Franschen nog na aan het hart lag, want tot verwondering van geheel Europa, werd Lodewijk Napoleon Bonaparte met over-