Kunst op het tooneel.
Mèt vier gravuren naar Percy Anderson.
In den laatsten tijd heeft de kunst van tooneeldecoratiën en tooneelkostumeering verbazende vorderingen gemaakt. De verschillende zusterkunsten hebben zich verbonden om aan het drama een vollediger beteekenis te geven door de illusie der werkelijkheid grooter te maken.
Vandaar dan ook dat men bij de opvoering van historische stukken de archeologie ter hulp roept en zich de diepste en meest omvattende studiën getroost, om tot zelfs in de kleinste bijzonderheden aan de geschiedenis getrouw te blijven.
Miss Palliser als Rowena in Ivanhoe.
Nu zijn er wel stemmen, die beweren, dat archeologie op het tooneel minder op haar plaats is en dat het er weinig op aankomt of een kostuum historisch juist heet, wanneer het maar op zich zelf mooi is, zoodat men dus meer op schoonheid letten moet dan op juistheid van tijd, stof of onderdeelen.
Hierop antwoorden anderen, dat deze opvatting zeer ongegrond is; oudheidkunde of archeologie is een wetenschap, maar als een wetenschap moet men haar ook slechts ter hulp roepen en gebruiken op artistieke wijze. En dit is de groote zaak; de kunst moet de dorre feiten bezielen en daardoor maken, dat iets wat geheel overeenkomstig de geschiedenis en de oudheidkunde is, tegelijkertijd het oog streelt en de zinnen aangenaam aandoet.
Wij zijn niet meer in de dagen der Grieken, toen deze naar den schouwburg gingen meer om te hooren dan om te zien, en toen Shakespeare's drama's hun toehoorders verrukten, hoewel zij op de meest primitieve wijze werden opgevoerd. In Parijs bijv. zijn er echter nog groote acteurs en actrices, die denken dat de kunst van acteeren zoo hoog stijgen kan, dat men de hulp van alle andere kunsten daarbij gaarne ontbeert.
De grootste menigte toeschouwers gaat tegenwoordig naar een drama, zoowel om te zien als om te hooren; het wil verschillende emotiën genieten. Ook de schrijver en de tooneelspeler wenschen een geschikte omgeving, waar hun kunst tot haar volle recht kan komen, zoodat alle drie verlangend uitzien naar tooneelschikking en tooneelkostumes, die de verbeelding ter hulp komen en aanvullen.
Vandaar dan ook die prachtige, rijke monteeringen van drama's en opera's, zooals men die in de groote hoofdsteden van Europa, maar vooral in Londen en Parijs kan bewonderen.
Een der fraaiste en onder historisch archeologisch oogpunt meest getrouwe monteeringen is die geweest van de Engelsche opera Ivanhoe, door Arthur Sullivan. Verbazend was de studie, welke haar voorafging. De schilder, die het op zich had genomen voor de kostumes en tooneelschikking te zorgen, bezocht de kathedralen