dezen band, nu eens draagt zij hem over haar kleederen en dan weer om haar hals.
Ellen Terry gebruikt een kleinen flacon als talisman. Mary Anderson stelt haar vertrouwen in paarlen; Patti heeft een bijgeloovige liefde voor klimop, waarvan het blad een lievelingsfiguur voor haar is; en zoo zouden wij een menigte menschen kunnen noemen die oude munten, zonderlinge knoopen, talismans van allerlei soort dragen, waarvan zij vast gelooven dat deze hun geluk zullen aanbrengen, roem en fortuin bezorgen.
Nu echter wenschten wij hoofdzakelijk te spreken van de bijgeloovigheden en dwaze denkbeelden, verbonden aan sommige getallen en aan de dagen der week.
Het vooroordeel tegen zeker getal is een zonderling voorbeeld van bijgeloovige vrees, niettegenstaande alle overtuigende bewijzen die de rede en het verstand aanbrengen om de ongerijmdheid daarvan aan te toonen.
Een fransch schrijver zegt hiervan het volgende: ‘Als de mogelijkheid moet bewezen worden dat er een van de dertien personen, die aan tafel zitten, binnen het jaar zal sterven, zal men vinden hoe de kansen dat de dood zal plaats hebben, staan als omstreeks één tot één.
Deze berekening heeft, door middel van een valsche uitlegging, aanleiding gegeven tot het niet minder belachelijke vooroordeel dat het gevaar vermeden kan worden door een grooter getal gasten, hetgeen alleen het uitwerksel zal hebben de mogelijkheid te vermeerderen der gevreesde gebeurtenis.’
Het is moeilijk de reden der antipathie te vinden tegen het getal 13 of te weten welke samenloop van omstandigheden daaraan zulk een onbenijdbare reputatie gegeven heeft.
Eenigen zeggen dat het de datum is van het Laatste Avondmaal, en, evenals het vooroordeel tegen den Vrijdag, voortkomt uit het feit dat de Kruisiging dien dag plaats had. In elk geval hebben alle bijgeloovigen over de geheele wereld aan dag en datum een afschuw.
In Parijs moet een maatschappij bestaan, ‘le Quatorzième’ (de Veertiende) genaamd, die zich ten doel stelt gasten te leveren voor een maaltijd, in geval er dertien zijn. 't Is bedroevend te denken hoeveel prettige dinétjes bedorven werden, door den zoogenaamden kwaden invloed van dit noodlottige getal.
Zelfs onder de slimme, practische hedendaagsche Amerikanen, vindt men sporen van het vooroordeel, waarover wij spraken. Eenige der groote hotels in de Vereenigde Staten, zegt men, hebben geen kamer die met 13 genommerd is, daar sommige reizigers weigeren zouden daarin hun intrek te nemen. De moeilijkheid schijnt vermeden te zijn door het gehate nummer geheel over te slaan of door de eerste dertien kamers met letters te teekenen en eerst bij de 14de met het nummeren te beginnen.
Uit een levensbeschrijving van Richard Wagner blijkt, dat het gevreesde getal voor hem met bijzondere gelukkige gebeurtenissen verbonden was. Het was den 13 April 1845 dat hij den Tannhauser voltooide en den 13 Maart 1861 dat deze opera in Parijs werd opgevoerd; maar de toevalligheden, die zeker opmerkenswaardig zijn, begonnen met zijn geboorte. Hij werd geboren in 1813 hij stierf den 13den der maand, er zijn 13 letters in zijn naam en de som der cijfers van 1813 is 13.
Zijn eerste en beslissende indruk ten gunste zijner muzikale loopbaan werd op den 13den der maand ontvangen, toen hij de Freischütz hoorde, en dit stuk werd voltooid den 13 Mei 1820. Weber, de componist daarvan, stierf juist toen Wagner 13 jaar oud was. Het eerste optreden van Wagner als muzikaal persoon, dateert van den dag toen hij als student aan de Leipziger Academie optrad in 1831 en het tooneel te Riga, waarvan hij directeur was, werd geopend 13 September 1837. Het eerste van zijn Bayreuther drama's werd begonnen 13 Augustus 1876 en den 13 September 1882 was de laatste dag dien hij op die plaats doorbracht vóór dat hij Venetië verliet. Hij zag zijn vriend Listzt voor het laatst in die Italiaansche stad den 13 Januari 1883 en hij stierf den 13 Februari 1883 in het dertiende jaar van het nieuwe Duitsche keizerrijk. Nog verdient opmerking dat bij de opvoering van ‘der Freischütz’ die zooveel invloed uitoefende op Wagner's roeping, de voornaamste actrice mevrouw Schröder - Devrient was, die voor 't eerst in het openbaar optrad den 13 October 1819.
Dat er getallen zijn, die met den godsdienst in nauwe betrekking staan is een geloof, zoo oud als de wereld. Zoo werd de wereld in zeven dagen geschapen, de zevende dag moest heilig gehouden worden, de mensch gemaakt naar het beeld van Zijn Schepper, bestond uit drie deelen, lichaam, ziel, geest. In de mythologie had Hecate driedubbele macht, het zinnebeeld van Jupiter was een drievoudige bliksem, van Neptunus een drietand, van Pluto een driehoofdige hond; de Schikgodinnen waren drie, de Gratiën drie, de Furiën drie, de Muzen drie maal drie = negen in getal. De Romeinen beschouwden een even getal als ongelukkig, omdat, daar het gelijk kon verdeeld worden, het 't symbool werd van dood en ontbinding.
Het getal zeven is van onheuglijke tijden af als gewijd beschouwd. Zelfs Luther leerde dat men dit getal, wegens zijn herhaaldelijk voorkomen in de H. Schrift, voor heilig moest houden; en oude bijbeluitleggers, geloovende in zijn geheimzinnige macht, zeggen dat, omdat het 't getal der volmaaktheid is, wij onze vijanden zeventig maal zeven malen vergeven moeten. Verder wachtte de Almachtige zeven dagen vóór dat Hij den zondvloed liet komen. De ark rustte in de 7de maand en op den 17en dag der maand. Noach wachtte zeven dagen vóór hij de duif uitzond. Er waren zeven jaren van overvloed, toen zeven jaren van hongersnood in Egypte; Jacob, die zeven jaren diende voor Rachel, boog zeven malen voor Ezau. Met olie werd zeven malen gesprenkeld bij de wijding van Aäron. Er zijn zeven Kruiswoorden en zeven beden van het Onze Vader, verder zeven sacramenten, zeven hoofdzonden, zeven werken van barmhartigheid. Vroeger werd nooit aan een kind vóór den 7den dag een naam gegeven; vóór dien dag werd het nog niet beschouwd het volle leven te bezitten. De tanden