Het land van de opgaande zon.
Onder dezen naam is in Londen een tentoonstelling van japansche schilderijen geopend.
Deze schilderijen zijn echter niet door Japanners gemaakt, maar door twee engelsche schilders, de heeren Verley en Tripp, die hun indrukken, in het land der opgaande zon opgedaan, door het penseel vertolkten.
Het moet een fraaie collectie zijn van schilderijen, waarvan de onderwerpen aan het huiselijk en openbare leven der Japanners ontleend zijn.
Een zeer aardige en karakteristieke schets uit deze verzameling vertoont ons vorenstaande gravure, waaraan echter, jammer genoeg, de fraaie schitterende en toch zoo harmonische tinten ontbreken.
De drie meisjes hebben hunne mooiste pakjes aan en de pop in de hand; het schijnt wel een spelletje dat zij samen spelen, en de onvermijdelijke waaier ontbreekt er niet aan.
Nu het ‘Japansche’ zoo in de mode is, kan het niet anders of deze tentoonstelling moet wel de aandacht trekken, des te meer omdat ‘het land der opgaande Zon’ druk bezig moet zijn zich van haar eigenaardigheden te ontdoen en haar best doet om een land te worden als elk ander.
Wie weet als de schilders er nu terug komen of zij de drie meisjes niet gekleed vinden in home spunpakjes, met hooge boezelaars voor en gehaakte schouderstukken, en of de pop niet een gebreide wollen jurk aan heeft!
Gelukkig dat de bekwame kunstenaars het aardige viertal nog juist bijtijds hebben vereeuwigd.