Het monument der Nassau's.
In de dagbladen van den laatsten tijd heeft men bijzonderheden genoeg gelezen over de oprichting en inwijding van den gedenksteen, geplaatst in de protestantsche kerk van Heumen nabij de Mookerheide, ter eere van de graven Lodewijk en Adolf van Nassau, die in den bekenden slag op de Mookerheide den dood der dapperen stierven.
Het monument is vervaardigd door den bekenden beeldhouwer Frans Stracké, te Haarlem, een der leden van de wakkere kunstenaarsfamilie van dien naam, en, zooals men op vorenstaande afbeelding zien kan, onderscheidt zich dit stuk, evenals alle werken van dien artist, door zijn grootsche opvatting en sierlijke uitvoering.
Het is uit pierre de Caen en gepolijst marmer gemaakt, terwijl de stijl in dien der renaissance is gehouden.
In het middenvak ziet men de Geschiedenis, die de heldendaden der beide Graven vereeuwigt, wier moed en trouw worden aangeduid door de allegorische beelden, aan weerszijden in nissen geplaatst. Daarboven bevindt zich het wapen der Nassau's tusschen twee leeuwen, zinnebeelden der beide helden. Een knielende engel, met het devies van graaf Lodewijk - Plutòt mort que vaincu, généreux sang de Nassau - op een banderole, kroont het geheel.
Den 14 April jl. werd het monument onthuld, dat niet alleen den gevallen helden, maar ook den ontwerpers en den uitvoerder tot groote eer strekt.
Wie dezen zomer de fraaie streken van Gelderland een bezoek brengt, verzuime niet het land van Cuyk en Mook te bezoeken. De Mookerheide moge zich in geen schitterende reputatie verheugen, - getuige de bekende verwensching, - toch bevindt zich in haar buurt een der schoonste en schilderachtigste, hoewel weinig bekende plekken van ons land: de Sint Jansberg met de daarbij behoorende uitspanning ‘de Plasmolen’. Wie heerlijk natuurschoon genieten wil, make daarheen een uitstapje; hij is dan ook dicht bij Heumen en kan er meteen het fraaie gedenkteeken der Nassau's bewonderen.
't Is een bezoek overwaard.