De nieuwsbladen der wereld.
De statistieken der nieuwsbladpers van alle landen zijn verzameld en geregistreerd door het Fransche tijdschrift ‘La Nature’ tijdens de jongste Internationale Tentoonstelling te Parijs. Uit de daardoor verkregen cijfers blijkt, dat Duitschland aanspraak kan maken op de eer der uitgave van het grootste aantal periodieken in Europa, dat 5500 bedraagt, waarvan 800 dagelijks. Bladen die uitsluitend gewijd zijn aan bepaalde godsdienstige leerstukken, aan geloofszaken en aan wetenschappelijke theoriën, komen in dit land talrijker voor, dan in een der andere landen. Het oudste Duitsche dagblad is de ‘Post-Zeitung’ te Frankfort, in het jaar 1616 opgericht. Na Duitschland komt Engeland, alwaar meer dan 3000 nieuwsbladen het licht zien, waarvan 800 dagelijks. Dan volgt Frankrijk met een nagenoeg even groot aantal, waarvan slechts een vierde gedeelte dagelijks, tweemaal 's weeks of driemaal per week uitkomt. Italië bekleedt den vierden rang door de uitgave van 1400 bladen, waarvan er 200 verschijnen te Rome, 140 te Milaan, 120 te Napels. 94 te Turijn en 79 te Florence. Hierbij zijn 170 dagbladen. In Oostenrijk-Hongarije telt men 1200 bladen, waaronder 150 die dagelijks verschijnen. Wat nu de andere landen betreft, volgt Spanje met 850 en Rusland met 800; 200 der laatstgenoemden verschijnen te St. Petersburg en 75 te Moskou. In Griekenland is het aantal bladen naar verhouding vrij talrijk: ieder marktplaatsje en dorpje heeft er een. Te Athene verschijnen 54 bladen, die allen dagelijks uitkomen. In Zwitserland worden 450 bladen uitgegeven; België en Nederland leveren een bijna even groot aantal. In Zweden, Noorwegen en Portugal wordt de journalistiek slechts weinig beoefend, terwijl zij zich in Turkije dapper weert. Alles saamgenomen, is Europa begiftigd met over de 20,000 bladen.
Wanneer wij den blik op Azië vestigen, dan blijkt uit de cijfers, dat hier niet minder dan 3000 nieuwsbladen worden uitgegeven, waarvan het meerendeel in Japan en Britsch-Indië verschijnt. China is zeer schaarsch voorzien en heeft alleen de ‘King-Pau’ (het officieele blad van Peking), dat drie editiën per dag geeft, op papier van verschillende kleuren, benevens een blad te Shanghai en een op Corea. Japan daarentegen geeft 1500 bladen uit. Afrika maakt dan al een zeer armoedige figuur, daar het slechts 200 nieuwsbladen bezit, waarvan er 30 in Egypte worden uitgegeven en de overigen in de Europeesche koloniën. Amerika is op zeer groote schaal vertegenwoordigd in de dagbladpers der wereld, wijl er alleen in de Vereenigde Staten 12,500 bladen verschijnen, waarvan 1000 dagelijks. Er zijn bladen in al de talen, welke door de ‘veeltalige’ bevolking der Staten gesproken worden. In Canada worden 700 bladen uitgegeven, waarbij veel Fransche. Naast Mexico en Brazilië, alwaar een vrij groot aantal bladen verschijnt, kan geconstateerd worden, dat de Argentijnsche Republiek 60 bladen bezit. Australië is bedeeld met 700 bladen, die allen in de Engelsche taal geschreven worden.
Men ziet dus dat het verzamelen van alle bladen tot de onmogelijkheden behoort; zelfs het Britsche Museum zou ze ternauwernood kunnen bevatten in zijne uitgestrekte afdeeling nieuwsbladen.