Echos uit de modewereld,
door Coquette.
Deze drie staande figuren zullen een ieder ongetwijfeld bevallen. Voor de aanstaande warme dagen, die wij nog alle recht en reden hebben van dezen zomer te verwachten, (ook al regent het nu dat het giet) is de figuur links het meest doeltreffend gekleed. Het is een wit kostuum van mousseline, foulard of satinet met ruim lijf, gegarneerd met een matrozenkraag van gestreepte stof; dezelfde streepen zijn aangebracht als rok- mouw- en ceintuurgarneering. Voor het strand zou dit toilet uitstekend geschikt zijn.
De middenfiguur heeft een kleedje aan van roode stof, met witte moesjes doorzaaid, hetgeen de felle, effen kleur verzacht en tempert. De kraag eindigt in de taille als châle, het ceintuur is voorzien van een hangende tasch aan breede linten bevestigd. Nieuw buitenkansje voor de zakkenrollers. Of wat spreken wij van nieuw in zake Mode! immers vóór tien à twaalf jaar droeg men insgelijks zakken op het overkleed. Het is mij altijd bijgebleven dat in een gedrang, bij het verlaten van een station, ik een spookachtige hand voelde, die zacht in mijn tuniquezak naar beneden gleed, gelukkig zonder iets van waarde te vinden,
Dit laatste als waarschuwing voor haar, die geneigd mochten zijn terug te keeren tot de Mode van vóór tien jaren! - Zeer aanbevelenswaardig lijkt het kostuum op zichzelf; het biedt voor eigen vervaardiging weinig moeielijkheden. Men moest zich tegenwoordig in het algemeen meer toeleggen op knippen en naaien; hoe gauw gaat alles met de naai-machine! ‘De kunst om zich smaakvol en goedkoop te kleeden’ is de titel van een boekje door de firma Stegerhoek te Amsterdam geadverteerd. Het boekje kost vijftien cents en is vijftien blz. groot. ‘Een alledaagsch verstand kan het gemakkelijk leeren’ staat er onder anderen, en de Amerikaansche wetenschappelijke knipmethode wordt er in warme woorden aanbevolen. Men late dus het boekje komen en adresseere zich aan de firma Stegerhoek, Paleisstraat No. 14. Baat het niet, zoo schaadt het niet en om ervaring op te doen is vijftien cents ook niet te duur betaald. Want het is om wanhopend te worden, wanneer men aan naaisters en modiste soms alleen aan verschot meer moet betalen dan de stoffage voor het gansche kostuum ons kostte, zonder nog het buitensporig maakloon mee te rekenen. Ook zonder Stegerhoek kan men zichzelve knippen en naaien leeren.
Indien men eenmaal het geduld heeft een afgedragen japon uit elkaar te tornen, en die na te knippen, zoo heeft men een vast patroon, en behoeft alleen wat scherpzinnigheid om de variaties der Mode te volgen.