in samenstelling en bruikbaarheid te overtreffen. Wij zien hier het geweer der legers van Rusland, van Frankrijk, van Duitschland, van Italië, van Engeland, van Oostenrijk, van Zwitserland, enz., - in één woord: van de meeste militaire Staten; vaak vertegenwoordigd door een aantal verschillende exemplaren. Natuurlijk is men hier omtrent het respectieve draagvermogen der onderscheidene soorten van vuurwapens volkomen nauwkeurig op de hoogte, en laat men het ook niet ontbreken aan grondige proefnemingen.
Hier worden nieuwe plannen ontworpen, die evenwel voorloopig nog aan de blikken van oningewijden onttrokken blijven.
Een kijkje in het nabijgelegen bureau van den hoofdopzichter, aan wiens toezicht heel de mechanische inrichting der fabriek onderworpen is, vertoont ons hulpmiddelen voor de fabricatie, als: uitstekende werktuigen, fijne meetinstrumenten, monsters van voortreffelijke materialen, en dergelijken meer.
Nog blijft ons over, een klein lokaaltje te bezichtigen, alwaar door middel van een galvanischen stroom geweerdeelen, en wel speciaal de magazijnbuis, vernikkeld worden, en bovendien ook enkele deelen van luxe-wapenen aan dezelfde bewerking worden onderworpen.
Wij gaan nu een gang door en bevinden ons weder in een groote machinezaal. Daarin worden niet alleen bestanddeelen van het geweer afgewerkt, maar ook geheele machines en gedeelten er van, meetinstrumenten, werktuigen, projectielen (geweerkogels) vervaardigd en bewerkt. Hier arbeidt een keurcorps van werktuigkundigen en machinemakers. - In de allereerste plaats trekken ongeveer 20 omvangrijke, op een rij staande machines onze aandacht; deze dienen tot het insnijden der zoo belangrijke groeven (schroefsgewijze indiepingen) in het binnenste van den geweerloop. Langzaam maar zeker en met bewonderenswaardige nauwkeurigheid arbeiden deze voor elk kaliber bruikbare kolossussen en snijden zij met lange stangen, waaraan de ternauwernood merkbare sneden aangebracht zijn, de als schroefdraden rondloopende groeven in het om zijn as draaiende vuurroer; deze bewerking duurt twee uren. In de nabijheid worden door eene machine onder een regelmatigen tiktak uit geplette looden staven projectielen gevormd, die men voor het ‘proefschieten’ der geweren bezigt. Eene andere ‘kalibreert’ patroonhulzen op binnenste en buitenste afmetingen. Groote schaafmachines bewerken de oppervlakte van gegoten ijzeren machinedeelen met scherp staal; anderen stooten er de ruige kanten en de braam af. Tusschen al deze ijzeren arbeiders bewegen zich in drukke bedrijvigheid de menschelijke: ieder hunner heeft zijn bepaalden werkkring, die al zijne bekwaamheid en nauwlettende zorg in beslag neemt. In lange rijen staan vlijtige arbeiders aan de bankschroef en voltooien daar gedeeltelijk het werk hunner ijzeren collega's. Op den achtergrond dezer door een houten beschot met breede deuren in tweeën gesplitste zaal worden meerendeels bestanddeelen van het geweer op ons reeds bekende machines bearbeid, evenals wij reeds in het eerste bezochte gebouw gelegenheid hadden om waar te nemen. Ook hier houden een aantal werkbazen toezicht en verstrekken zij aan jonge beginners
practisch onderricht.
Bij het doorgaan van een gang zien wij een tusschen twee gebouwen stroomend kanaal, welks watermassa eene groote turbine in beweging brengt, die mede een aanmerkelijk deel tot de drijfkracht bijdraagt.
De eerstvolgende deur geeft weder toegang tot een smederij, waarin evenwel geen machine-, maar meerendeels handenarbeid vervaardigd wordt, en wel voor werktuigen en machinedeelen. In dit lokaal worden ook de geweerloopen met soldeersel van korrel en vizier voorzien; en bovendien bewerkt men hier gereedschappen voor het harden en soldeeren van velerlei stalen en ijzeren stukken voor algemeen gebruik.
Wij gaan dit lokaal door en bevinden ons weder tusschen machines, die er uitzien als lange tafels en den geweerloop aan de binnen- en buitenzijde door middel van amaril afslijpen, totdat hij de juiste dikte en vooral het juiste kaliber bezit. Dit is een werk, dat met de grootst mogelijke zorg en voorzichtigheid plaats moet hebben, daar eene kleine afwijking den met zooveel moeite en inspanning vervaardigden geweerloop onbruikbaar maakt. Dikwijls worden er vijf loopen tegelijk ingezet, en de machine trekt de buizen dan langzaam door met eene slijpmassa voorziene gaten, terwijl de werkman af en toe met kleine bouten de boringen en de dikten der buis meet. Hier worden ook door middel van machines die geweerloopen recht gemaakt, welke onder de voorafgegane bewerkingen wellicht iets verbogen mochten zijn. Hiertoe wordt evenwel een zeer bijzonder geoefend oog vereischt.
Iedere werkbaas, die een bepaalde bewerking moet doen uitvoeren, slaat na afloop daarvan zijn eigen stempel op den geweerloop, waarop dientengevolge een niet gering aantal stempelletters en teekens komen te staan. Dit heeft ten doel om bij eene in later tijd ontdekte fout steeds den daarbij betrokken werkbaas ter verantwoording te kunnen roepen. En ditzelfde geldt in 't algemeen voor alle andere bestanddeelen van het geweer.
De verdere behandeling van den loop kunnen wij in eene andere zaal, een trap hooger gelegen, gadeslaan. Hier wordt de schroef, waarmede de geweerloop en de huls vast verbonden zijn, ‘aangesneden’, de loop op de juiste lengte afgestoken, en de patroonkamer ‘opgewreven’, d.w.z. tot den vorm, dien de patroon zelf bezit, uitgedraaid, opdat de laatstgenoemde in hare bewaarplaats zou kunnen geschoven worden. De monding van den loop wordt bijgevlakt, en ook de scherpe kanten verwijderd, die belemmerend zouden kunnen werken. De positie van het viziertoestel, de plaats waar het vizier en de korrel is aangebracht, wordt op eene bijzondere machine gecontroleerd, en ten slotte de geweerloop met het in belangrijkheid daarop volgende deel van het geweer, de huls, vast aaneengeschroefd. Al die werkzaamheden vereischen buitengewone zorg en bekwaamheid, om geene beschadiging te veroorzaken en den ongestoorden voortgang der fabrikatie mogelijk te maken. De aldus met de huls - waaraan zich nu ook reeds het afschiettoestel bevindt - verbonden geweerloop wordt ter algeheele voltooiing met de nog ontbrekende deelen - ‘equipeering’ noemt men dit met een technisch woord - naar de tegenovergelegen zaal gebracht, alwaar bekwame