oogenblik gekomen, om zijn ontwerp aan den Minister van Marine bekend te maken. Terstond werd de uitvinder naar Madrid ontboden, waar een commissie van deskundigen werd aangewezen, om de uitvinding te onderzoeken. Nadat deze door de hoogere marine-autoriteiten was goedgekeurd, werd op 23 October 1887 in het marine-etablissement te La Carraca de kiel voor het vaartuig El Peral gelegd. Eerst den 8sten September 1888 werd dit te water gelaten.
Zooals uit de gravure blijkt, heeft het vaartuig den vorm van een sigaar; het is van voor- tot achtersteven 74 voet lang, terwijl de breedte 9¼ voet bedraagt. Het wordt voortbewogen door twee schroeven, waartoe de beweegkracht wordt ontleend aan electrische batterijen, die in het vaartuig aanwezig zijn. De boot is verder voorzien van een mechanisme, door middel waarvan zij ter diepte van eenige meters onder den waterspiegel kan wegduiken, terwijl zij eindelijk de noodige toestellen bezit tot het onder water voortschieten van torpedo's, met het doel vijandelijke schepen te vernielen. De inwendige inrichting en de machinerieën worden strikt geheim gehouden; slechts aan enkele personen is de wijze bekend, waarop het mechanisme werkt.
De boot wordt bestuurd van uit een uitkijktoren in het midden, alwaar zich de commandant bevindt. Deze heeft vóór zich een stelsel van spiegels, waarin hij de geheele omgeving van het schip door terugkaatsing kan waarnemen. Behalve de commandant zijn nog twee man noodig om het vaartuig te behandelen; het heeft intusschen voldoende ruimte om desnoods vijftig man te kunnen bergen. De inwendige hoogte is zoodanig, dat men er juist rechtop kan staan.
De boot werd het eerst beproefd in het dok van La Carraca, terwijl later andere proeven zijn genomen in de baai van Cadix, beide met goed gevolg. Bij de laatstbedoelde gelegenheid bleef de boot drie kwartier onder water, zich voortbewegende met een snelheid van ongeveer 6 mijlen in het uur. De uitvinder beweert intusschen, dat de dubbele snelheid kan worden verkregen. Het verdient opmerking, dat de heer Peral zooveel vertrouwen heeft in de veiligheid van zijn vaartuig, dat bij eene volgende gelegenheid zijn vrouw en drie andere dames hem op een onderzeesch uitstapje zullen vergezellen.
Men zal nu met deze duikende boot een reeks van torpedo-aanvallen gaan uitvoeren tegen den romp van een oud schip, dat in de baai verankerd ligt. Dit zal de ernstigste proef der boot zijn, want - evenals van elk ander, tot dusverre uitgevonden onderzeesch vaartuig - is de groote schaduwzijde hiervan, de onmogelijkheid op eenigszins belangrijken afstand onder water voor zich uit te zien, en het voorwerp te vinden, bijv. het vijandelijk schip, dat men wil opzoeken. Het is vermoedelijk hieraan toe te schrijven, dat verschillende andere onderzeesche torpedo-booten, bijv. die van Nordenfelt, tot een hoogen graad van volkomenheid zijn gebracht, maar toch niet in staat zijn geweest, een omwenteling in de oorlogvoering ter zee teweeg te brengen, zooals aanvankelijk door sommigen werd verwacht. Enkele rijken, zooals Rusland, Frankrijk, Turkije en Spanje, zijn reeds in 't bezit van zulke onderzeesche booten; andere daarentegen, zooals o.m. Engeland en ook Nederland, beschouwen de uitvinding nog niet voldoende
de spaansche onderzeesche torpedo-boot ‘el peral’ te cadix.
ontwikkeld, om er groote uitkomsten in den zeeoorlog van te mogen verwachten.
Het voorstel van luit. Peral is, de kust van Spanje