dat werd nu ongedaan gemaakt - met steun van de coalitiegenoten cda en PvdA, maar ook van de sp. Daarmee werd het systeem van de herziening zozeer doorbroken, dat de Eerste Kamer kort geleden besloot de stemming over het Wetsontwerp aan te houden tot de Regering heeft onderzocht welke aanpassingen van de Wet na deze ingreep nodig zijn. Opnieuw uitstel dus van een lang verbeide modernisering van het regime van de gemeenschap van goederen.
Ook over deze interessante en belangrijke kwestie met verreikende en ingrijpende gevolgen maakt men zich in ons land niet druk: er is in de media geen enkele aandacht aan de nieuwe wet besteed. - Toch mag men hopen en verwachten dat op den duur ook in ons land het huidige verouderde en achterhaalde stelsel zal verdwijnen. In afwachting daarvan moeten dan maar voor het meerpersoonshuwelijk aangepaste huwelijkse voorwaarden worden ontworpen. Waar een wil is, is een weg.
Men kan ook de meer fundamentele vraag stellen of een huwelijk noodzakelijkerwijze tussen mensen moet worden gesloten. Zouden wij het bijvoorbeeld niet moeten uitbreiden tot relaties tussen een mens en een dier? In de afgelopen jaren was het heel gewoon als overlijdensadvertenties in NRC Handelsblad mede werden ondertekend door een hond, al is men daar nu (zo lijkt het) mee opgehouden. Wat is er dan op tegen zo'n sterke band tussen mens en dier door een huwelijk te bezegelen?
Hier is de moeilijkheid natuurlijk hoe men zich kan overtuigen van de instemming van de wederpartij, maar daar is vast wel iets op te vinden. - Laat men honden toe, dan natuurlijk ook poezen, en paarden, en dan ook ezels - ik laat een verdere opsomming maar achterwege. Bestaat eenmaal het meerpersoonshuwelijk, dan kan natuurlijk ook een gehuwd stel hun echtelijke band alsnog uitbreiden met een dierbaar huisdier, zij het alleen als beiden het daarover eens zijn. En indien er geen ruimte is voor een dergelijke menage à trois, dan moet men eerst maar van een medemens scheiden om vervolgens met een huisdier verder te gaan.
Hetzelfde geldt uiteraard bij andere uitbreidingen van het huwelijk, zoals bij huwelijken met een abstractie of idee als tegenpartij, gelijk vroeger nonnen het klooster in gingen als Bruid van Christus, compleet met een trouwjurk en een ring. Zou een individu zijn of haar leven niet zin mogen geven door in het huwelijk te treden met de schoonheid, of met de muziek, of met een ander verheven begrip? De vraag stellen is haar beantwoorden. Dat platte geesten hiervan misbruik kunnen maken door geheel andere partners te kiezen moet men dan maar op de koop toe nemen.
Ook bij deze verruiming van het huwelijk zal iemand die al getrouwd is de instemming van zijn wederhelft behoeven als hij of zij de echtelijke band wil verruimen door die bijvoorbeeld uit te breiden met de wereldvrede. - Een huwelijk met een rechtspersoon - Unilever of De Nederlandsche Bank - blijft echter ook bij deze uitbreiding uitgesloten, want dat zou de toestemming van de aandeelhouders vergen, en die zal natuurlijk nooit worden gegeven.
Nu is dit alles nog toekomstmuziek, en het zal nog wel een generatie duren voor een en ander zijn beslag krijgt. Maar zulks dacht men vroeger ook over het homohuwelijk, en toen dat niet meer tegen te houden was, bleek de wetgever noch het bestuursapparaat optimaal voorbereid. De Minister van Emancipatie zou er derhalve goed aan doen voor enkele van deze dossiers inzake het huwelijk in de 21ste eeuw de voorbereiding thans reeds ter hand te nemen.