hoge poten naar de toenmalige Groothertogin Charlotte van Luxemburg, de grootmoeder van de huidige Groothertog, om te klagen dat een toevloed van zoveel heidenen niet goed voor de geloofstrouw in het land zouden zijn. Zij vond een bondgenoot in Walter Hallstein, de eerste voorzitter van de Europese Commissie, die Luxemburg te moeilijk bereikbaar vond. Aldus werd besloten de twee nieuwe organisaties in Brussel te vestigen (dat gekozen werd omdat het ten minste niet Luik was).
Nederland had uiteraard recht op een zetel in de Hoge Autoriteit - het dagelijks bestuur - van de egks. Dat was van 1952 tot 1962 de onlangs overleden D.P. Spierenburg, en na hem werd het J. (Hans) Linthorst Homan, een van de leden van het driemanschap van de omstreden Nederlandse Unie tijdens de Duitse bezetting. Ondanks die twijfelachtige voorgeschiedenis was hij met Joseph Luns namens Nederland ondertekenaar van het eeg-verdrag geweest. Tezelfdertijd was E.P. Wellenstein secretaris-generaal van de Hoge Autoriteit en Mr. P. VerLoren van Themaat directeur-generaal. Die laatste werd in de wandeling ‘Pierre Perdu’ genoemd vanwege zijn legendarische verstrooidheid, maar dat deed niets af aan het feit dat Nederland met al deze stuurlieden een flinke vinger in de Europese pap had.
Neerlands trots nam nog verder toe toen er een permanente zetel van het Europees Parlement in Luxemburg kwam. Eerste secretaris-generaal annex griffier werd ook een Nederlander, en wel een doorgewinterde rot in het vak die al eerder door de Tweede Kamer was aangewezen als griffier van de Europese Vergadering. Het ging om de alleszins opmerkelijke Mr. M.F.F.A. de Nerée tot Babberich.
Frits de Nerée was geboren in 1915 en toen nog lid van de kvp waar hij als protegé gold van het parlementslid Marga Klompé. Hij was een intellectueel en telg uit een vooraanstaande roomse familie in het grensgebied Gelderland-Limburg-Duitsland, voormalig student te Leiden en in tweede echt gehuwd met een protestantse barones de Vos van Steenwijk, dochter van de Commissaris van de Koningin in Noord Holland. In de oorlog was hij een van de jongste van de 1250 gijzelaars in St. Michielsgestel geweest. Hij werd door de bezetter opgepakt omdat hij (ook al!) betrokken was bij de Nederlandse Unie, en wel als secretaris. Die beweging was opgericht door twee Commissarissen der Koningin, de reeds genoemde Linthorst Homan en de latere minister-president Jan de Quay, tezamen met de Rotterdamse politiecommissaris Louis Einthoven, en was bedoeld als patriottisch tegenwicht tegen de nsb van Anton Mussert. De Unie werd aanvankelijk door de Duitsers getolereerd als instrument om met de Nederlanders samen te werken, en velen meenden en menen nog steeds dat de Unie zich hierbij veel te meegaand met de bezetter opstelde (zeker wat betreft anti-joodse maatregelen). Toen de samenwerking echter stukliep, vooral omdat de Unie vrij koel reageerde op de Duitse aanval op de Sovjet-Unie, werd de beweging verboden en werd het driemanschap, tezamen met hun secretaris en vele andere vooraanstaande Nederlanders, gevangen gezet.
Met deze achtergrond had Frits de Nerée een geweldig netwerk - en dat kwam goed uit gezien zijn bovenmatige ambitie. Hij was nogal een exuberante en dominante persoonlijkheid, die als adjunct-griffier van de Kamer was opgevallen omdat hij onvoldoende afstand van de politiek had gehouden. Nadat hij zich meer dan gepast was had geroerd in Katholieke Volks Partij, vond men het opportuun hem naar Luxemburg af te vaardigen - daar kon hij beslist minder kwaad. Helaas bleek dat niet helemaal goed ingeschat te zijn.
Frits de Nerée was er de man niet naar bescheiden op de achtergrond als griffier te werken. In het stadium waarin de Europese integratie op dat moment was, werd nog niet heel vreemd aangekeken tegen een notulist die hartstochtelijke publicaties het licht deed zien over Europese eenwording en grensoverschrijdende samenwerking op regionaal gebied. Maar toen De Nerée zich openlijk te buiten ging aan politiek advies over de partijen waarmee diende te worden samengewerkt en over wat er met communisten en (neo)nazi's moest worden gedaan, werd dat veel minder op prijs gesteld.
Toch kon hij een potje breken, want hij stak