De pastoor van Bragado
door Frederik Philip Kuethe
Hij werd schuldig bevonden aan medeplichtigheid aan zeven moorden, eenendertig gevallen van marteling en tweeënveertig kidnappings. Tijdens het proces was hij permanent voorzien van een kogelvrij vest, waar zijn witte priesterboord bovenuit stak. Tegen de rechters bleef hij maar praten over Jezus Christus, de apostelen, paus Johannes Paulus ii en de aartsbisschop van Argentinië. De woorden ‘ik ben schuldig’ of ‘ik heb berouw’ kwamen echter nooit over de lippen van voormalig politiekapelaan Christian von Wernich. Zijn bezigheden tijdens de Vuile Oorlog in Argentinië, die duurde van 1976 tot 1983, bezwaarden zijn ziel blijkbaar niet.
Tijdens de drie maanden dat het proces duurde, bezochten de rechters samen met overlevenden de vroegere martelcentra op politiebureaus. Daar had Von Wernich de gedetineerden ‘geholpen’ te biechten ‘wat ze wisten’. Hij vertelde ze bovendien dat de militairen louter het werk van God verrichtten. Ook was hij biechtvader geweest van de beruchte politiechef Ramón Camps.
Na het einde van de dictatuur was Von Wernich pastoor geworden in een kleine parochie. Later was hij, nadat hij in opspraak was geraakt vanwege seksuele schandalen, naar Chili ontkomen. Hij werkte daar als priester onder een schuilnaam totdat hij in 2003 door journalisten werd ontmaskerd en aan zijn vaderland werd uitgeleverd. Juist in dat jaar had de pas verkozen Argentijnse president Nestor Kirchner een einde gemaakt aan de wet die maakte dat misdadigers uit de tijd van de Vuile Oorlog straffeloos vrij rond konden lopen.
Nu, een kwart eeuw later, hult de kerk in Argentinië zich nog steeds in stilzwijgen over dit soort zaken. ‘Als priesters zich schuldig hebben gemaakt aan daden van onderdrukking, dan deden ze dat op eigen verantwoordelijkheid,’ liet de voorzitter van de Argentijnse bisschoppenconferentie na het proces tegen Von Wernich weten. Een oude priester toonde wat meer moed en zei dat de Kerk dichter bij de gekruisigden dan bij hen die kruisigen behoort te staan.
Veel Argentijnen hulden zich niet in stilzwijgen. Toen ze op 10 oktober 2007 het vonnis tegen de politiekapelaan hoorden, roffelden honderden mensen buiten de federale rechtbank in La Plata op trommels en staken vuurwerk af. ‘Lieve God, eindelijk, eindelijk een veroordeling!’ riep een van de Moeders van de Plaza de Mayo, die al dertig jaar op zoek was naar de toedracht achter het verdwijnen van haar kinderen. Christian von Wernich werd veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf.
Toen ik dit bericht in El Pais las, besefte ik tot mijn schrik en tot mijn voldoening dat het om dezelfde Argentijnse priester met die omineuze Duitse naam moest gaan, die ik in 1989 in zijn parochie in Bragado had opgezocht.
Mijn reis naar Argentinië dat voorjaar had gaandeweg een steeds vergeefser karakter gekregen. Eerst had ik dagenlang geaasd op een interview met Ernesto Sabato, de beroemde schrijver, die voorzitter van de Commissie van Onderzoek naar de Verdwenen Personen was geworden. Uiteindelijk kwam ik erachter dat Sabato in Parijs verbleef voor een bijeenkomst van de unesco.