Geen angst voor clichés
Het Rapport Literaire Tijdschriften 2003 is wel erg mild
door Bastiaan Bommeljé
In Nederland wordt elk jaar zo'n 850.000.000 euro overgemaakt door de overheid aan de publieke omroepen. Die maken daarvoor programma's zoals ‘Lingo’, ‘Ik mis je’, ‘Goedenmorgen Nederland’, ‘Sponsor Loterij Winnaar van de Week’, ‘NOS-Sport’, ‘Sportjournaal’, ‘Z@pp-sport’ en natuurlijk Het Journaal, waar tegenwoordig - het is echt waar - journalisten zelfgemaakte gedichten voordragen om het nieuws te duiden.
Van dat geld worden ook de omroepdirecteuren betaald (veel omroepen hebben er diverse; de vara heeft er zelfs vijf). Deze omroepdirecteuren zijn verantwoordelijk voor programma's als ‘Lingo’, ‘Ik mis je’, ‘Goedenmorgen Nederland’, ‘Sponsor Loterij Winnaar van de Week’, ‘NOS-Sport’, ‘Sportjournaal’, ‘Z@pp-sport’, en Het Journaal, waar journalisten zelfgemaakte gedichten voordragen. Geen wonder dat ze behoren tot de best betaalde functionarissen die wij uit de publieke middelen betalen. Gemiddeld verdient een omroepdirecteur meer dan 200.000 euro per jaar.
In Nederland wordt ook elk jaar 292.000 euro overgemaakt door de overheid aan het Nederlands Literair Productie- en Vertalingenfonds (kortweg ‘Productiefonds’) om te verdelen onder literaire tijdschriften. Van dat bedrag wordt 238.000 euro gebruikt voor productiesubsidies en 54.000 voor de aanvulling van de honoraria der medewerkers. Met dit geld - iets meer dan het jaarsalaris van één omroepdirecteur - worden thans twaalf landelijke en drie Friese literaire tijdschriften gesubsidieerd.
Begin januari 2005 verscheen het nieuwe Rapport Literaire Tijdschriften van de Commissie ‘Literaire Tijdschriften’ van het Productiefonds. Misschien moet men zeggen: het verscheen ten langen leste, omdat het hier het rapport over de jaargang 2003 betrof van de door de Commissie beoordeelde bladen, terwijl de eerste nummers van jaargang 2005 reeds in de schappen lagen. Maar het gaat slechts om een ‘tussenrapportage’ zonder consequenties voor de bladen met subsidiëring, die voor een periode van drie jaar vaststaat. Dit zijn De Gids, Raster, Armada, Bunker Hill, Bzzzlletin, Liter, De Parelduiker, Parmentier, De Revisor, Tirade en De Tweede Ronde, alsmede de Friestalige periodieken Hjir, De Moanne/Trotwaer en het Jaarboek Farsk.
Begin dit jaar zal de commissie zich buigen over jaargang 2004, waarbij dan wel gevolgtrekkingen worden geformuleerd voor de volgende subsidieperiode (2005-2007). Nu ja, voor Bzzzlletin zal het geen consequenties hebben, want dit blad ging afgelopen jaar ter ziele. Evenals trouwens Literatuur, Optima, Nymph, Renaissance, Toendra en Vlaamse blad Kreatief, en ook evenals eerder Maatstaf, Millennium, Zoetermeer, Lust & Gratie en anderen waarvan de naam reeds is vergeten.
Alleen voor het tijdschrift met een jaarlijkse ‘stimuleringssubsidie’ (Passionate) was deze tussenrapportage’ van belang. En natuurlijk voor de tijdschriften die een nieuwe aanvraag deden (Awater, Tzum en Hollands Maandblad). Van die laatste drie was Hollands Maandblad de enige die subsidie kreeg toegekend.
De verdeling van het beschikbare geld onder de tijdschriften komt tot stand op basis van dit Rapport. Het advies van de Commissie ‘Literaire Tijdschriften’ wordt steevast overgenomen door het Productiefonds. Wel beklemtoonde nlpv-directeur Henk Pröpper in een begeleidend schrijven dat de jaargangen 2003 van de tijdschriften door de Commissieleden ‘zorgvuldig gelezen’ waren. Die leden waren Tom van Deel (dichter, criticus en universitair Neerlandicus), Maria Heiden (van Boekhandel v/h Van Gennep te Rotterdam), Martin Reints (dichter, essayist) en Yra van Dijk (recensent en literair jurylid), aangevuld met Rien Verhoef (vertaler en Nijhoffprijs winnaar), die inmiddels is vervangen door