klompige oksel van een door de bliksem getroffen kersentak, of de oksel van een olijvenwilg, van die onverwoestbare boom met zijn norse, verweerde stam en zijn twijgen vol glinsteringen 's zomers, twijgen waarvan het plotselinge wuiven is als de glimlach die doorbreekt op het gezicht van oude vrouwen.
Veel is nors en oud hier. Dit is Italia. Niet het Italia van de schilderijen, de eleganterie, van gondels en blauw-doorwaasde luchten, noch dat van antieke landhuizen in golvende vergezichten of van Rome en de films van Fellini, maar het Italia van de zeealpen, Liguria, dat is: boers, bergs, een hard bestaan. Men steekt hier niet zomaar een schop in de grond. Wil men Liguriër worden, dan moet men hakken, beulen, vroeg oud worden, eeuwenlang. Bomen groeien hier niet uit de grond, ze wringen zich door steen. Elke boom draagt dode delen. Jong spul verhout snel om de zomerhitte aan te kunnen. Hard, ongemakkelijk. Ik mis mijn piano, Bernhard heeft de zijne meegenomen. Bij elke stap die je doet in dit geliefde land, moet je óf omhoog óf omlaag en oppassen niet over zwerfkeien te struikelen, zelfs in huis, waar het dan weliswaar een zwerfemmer is waarover je de nek breekt. Tijdens het eten wordt het rustiger, maar dan is het weer de houtworm die de poten onder je stoel uit vreet. Jaja, men zou zichzelf maar tracteren op een huisje in Italia. En als de electriciteit uitvalt... Dan is de ware crisis aangebroken: geen cd-tje van Brahms meer, geen computer, geen verstrooing, geen vertroosting, geen licht 's avonds om te lezen, de voorraad in het vriesvak ontdooit, geen broodrooster om je drie dagen oude brood eetbaar te krijgen. Ach... Het duurt nooit lang. Misschien had de stoker zelfs even alle lichten aan in huis, omdat zijn vrouw haar bril kwijt was.
1935. Ik heb het nagezocht. Klopt. Mussolini, de Afrikaanse campagne, val van Addis Ababa onder de fascistische generaal Badoglio, commandant van het geregelde leger. ‘De vijand bood weinig weerstand,’ staat er, ‘en de overwinning was bijna te gemakkelijk, wat Mussolini een gevaarlijk gevoel van zelfverzekerdheid gaf. Hij klaagde dat er maar 1537 Italianen om het leven gekomen waren en dat de oorlog zo weinig had gekost dat het bijna niets bijdroeg aan het stalen van het nationale karakter. Wel verloor Italië veel prestige in de wereld door het gebruik van gifgas, en Mussolini's zoon Victorio publiceerde een veel geciteerd verslag van hoeveel lol ze gehad hadden bij het bombarderen van weerloze volksstammen te paard, en dat het er beneden bij elke geworpen bom uitzag als een ontluikende rozenknop...’
Hout moet goed liggen, of het nu om een splinter gaat of om iets blokvormigs. Leg het dus rustig op het vuur, bedachtzaam, zoals de bakker een kers op een slagroomtaart legt, dat wil zeggen zonder het bed van gloeiende houtskool te verstoren of te beschadigen en zonder uw vingers te branden. Het beste is, als u het een beetje op zijn kant legt, of schuin omhoog tegen een nog niet geheel verteerd brok van de vorige lading, of als het om meerdere blokken gaat dwars op elkaar - altijd zó dat de lucht eronderdoor kan spelen en niets het branden verstikt door gewicht of te grote platheid.
Doe dat alles voorzichtig, zonder vrees, maar gebruik niet meer tijd dan strikt noodzakelijk, aangezien het deurtje vóór bij het laden openstaat en de ringen eraf zijn en onherroepelijk enige rook uw keuken binnendringt.
Mocht u op de vlucht voor de walm een ogenblik naar buiten stappen, in de door boom en steen gezuiverde lucht, en niemand zien noch iemand bezig horen, alleen het verre schot van een zwijnenjager - in de wazige luchtvochtigheid stijgen de hellingen van de Grammondo voor u op, uw blik overbrugt een afstand die al uw kommernissen bundelt tot een vloeiende lijn, de voor immer vastgelegde draaiing van een bergflank, en nu dringt van diep uit het V-vormige dal ook het slepende, haast majesteitelijke ruisen van de Transalpijnse Bevera tot u door, en u weet dat de nacht koud en eenzaam en mooi en vol sterren zal zijn, blijf dan niet langer talmen bij de deur. Ga naar binnen en leg een middelgroot blok op het vuur, voor het te laat is.