listiek naar de tongzoen van Madonna of de tepel van Janet Jackson, maar ook de bijlage Opinie & Debat waarin elke gedachte wordt gesmoord in het format, en vooral de Boekenbijlage, ooit een wekelijks festijn met smoel, met bijdragen van schrijvers als Rudy Kousbroek, Karel van het Reve, Jaap van Heerden, W.F. Hermans en Max Pam, alsmede een strenge selectie uit het aanbod, doch nu een katern met middelmatige middelbare-school-opstellen, met de oordeelskracht van een nat servetje, afgewisseld door het gekrakeel van Elsbeth Etty die om de haverklap een geniale schrijfster ontdekt en door het griesmeelpapproza van Arnold Heumakers, wiens boekbesprekingen de indruk maken van corvee. De tijd dat ik elke vrijdag in opgewonden toestand deze krant kocht voor de Boekenbijlage, ligt achter mij.
Het gaat mij ook niet alleen om het betreurenswaardige feit dat in NRC Handelsblad de columns van Hans Ree en Max Pam werden afgevoerd terwijl de ongein van Joep van 't Hek en van Sukkel & Wokkel is gebleven. En al evenmin wil ik het hebben over het onthutsende feit dat de krant ook heeft getracht H.J.A. Hofland bij het oud vuil te zetten.
Nee, het gaat mij erom dat dit alles tezamen een beeld oproept, waarin de canard over Popper van de wetenschap- en onderwijsredactie van NRC Handelsblad naadloos past. Men moet vrezen dat de lezer hier opnieuw een symptoom kreeg voorgeschoteld van de ontwikkeling die Nederland in het algemeen en de Nederlandse media in het bijzonder in z'n greep heeft - en op deze pagina's al vaker is gesignaleerd: de radicale ontintellectualisering van het openbare leven.
Waarom trapte de redactie Wetenschap & Onderwijs van de krant erin? Bij een van de laatste reorganisatieronden had men een pagina moeten inleveren van het zaterdagse W&O-katern. De redactie zal dit als een aanslag hebben gevoeld. Nu is er geen overtuigender argument voor de noodzaak van een deelredactie dan het aanleveren van voorpaginanieuws dat de concurrentie niet heeft. De ontintellectualiserende machten dienen te beseffen dat zij snijden in een bron van inkomsten: een scoop - ook een wetenschappelijke scoop - is geld waard. Dit is marktwerking in de journalistiek. En als die scoop zich niet aandient, dan wordt die gefabriceerd. Dit moet de verklaring zijn van de plaatsing van stokoud filosofisch nieuws op de voorpagina: een wanhoopspoging van een deelredactie om te overleven in de moderne mediajungle.
Blijft de vraag: waarom juist dit stokoude nieuws? Hier volgt mijn gissing.
Vorig jaar verscheen een overzichtsartikel over de kwestie Popper-Selz in de Academische Boeken Gids (nr. 42), het krantje van de gezamenlijke universiteiten met boekbesprekingen dat ook bedoeld was als de Amsterdamse New York Review of Books maar ondanks die lachwekkende pretentie (gezien de dikte) regelmatig goede artikelen bevat. Dit stuk verscheen onder andere naar aanleiding van het boek Popper, Otto Selz and the rise of evolutionary epistemology van Ter Hark, waarvan werd aangekondigd dat het dit jaar bij Cambridge University Press zou verschijnen.
Iemand van de wetenschapsredactie las dit artikel en moet gedacht hebben: hier zit een aardig stukje in. In mijn hoedanigheid van losse medewerker van NRC Handelsblad kreeg ik die gedachte ook toen ik de Popper-biografie van Hacohen las en Ter Harks lezing op het Popper-Congres te Wenen in juli 2002 had gehoord. Maar ik dacht toen uno icto: een artikel waarin staat dat de vroege intellectuele ontwikkeling van een wetenschapsfilosoof is beïnvloed door een leerpsycholoog, de krant ziet me aankomen! Sterker nog, is de zoveelste illustratie van de ideeënhistorische wet dat ieder idee voorlopers heeft voorpaginanieuws?
Maar misschien - ik durf het niet te denken - is op de burelen van NRC Handelsblad gewoon de reclamefolder van Cambridge University Press inzake het boek van Ter Hark recentelijk neergedwarreld, en heeft men de ronkende teksten letterlijk genomen. Stop de persen!
Er is overigens nog iets verontrustends aan deze kwestie. En dat is dat op de wetenschapsredactie van NRC Handelsblad blijkbaar het denkbeeld leeft dat de Popperiaanse visie op de wetenschap ‘algemeen ingang heeft gevonden’, zoals stond vermeld. Dat heeft de beoordeling van het belang van dit ‘nieuws’ ongetwijfeld beïnvloed. Het is echter een waandenkbeeld, doordat wetenschapsfilosofen de Popperiaanse visie op de wetenschap reeds lang geleden goeddeels hebben verworpen, op sterke inhoudelijke gronden. Er bestaat thans slechts nog een handvol Popperproselieten die alle kenmerken vertoont van een religieuze sekte rond een goeroe.