‘Mr Europa’, de eerste officiële buitenlandse bezoeker naar het opnieuw democratisch Griekenland.
Overigens werden tussen de diverse politieke partijen nog behoorlijke gevechten geleverd. Op het Syntagmaplein, met aan één kant het parlement en aan een andere ons Hotel Grande Bretagne, golfde de menigte en de politie heen en weer. Dat vermocht Berkhouwer er niet van weerhouden geregeld een wandelingetje op dat plein te willen maken. De diplomaat en de veiligheidsman die ons begeleidden, moesten zich telkens met gevaar voor eigen hachje opstellen tussen Berkhouwer en de vechtende kluwen.
De ochtend na onze aankomst gingen we op bezoek bij de minister van Buitenlandse Zaken in de overgangsregering, mijn latere collega Mavros, die toen nog liberaal was, maar uiteindelijk bij de socialistische fractie zou gaan. Het ministerie was een paar huizen verderop en dus gingen we te voet, tot verbijstering van de veiligheidsmannen. Er kwamen dan ook allerlei Atheners op ons af lopen die Berkhouwer de hand wilden schudden, even aanraken en toejuichen, want inmiddels was hij al op alle journaals van de Griekse tv verschenen.
In het bureau van Mavros werden we vrijwel direct na binnenkomst al gestoord door een klein mannetje dat met een aktemap binnen kwam en zich voorstelde als Averoff, minister van Defensie, die Mavros even moest spreken. Die twee lieten ons zitten en gingen met die aktemap open in een hoekje van het bureau staan smoezen. Weer even later kwam ook de kersverse nieuwe president Karamanlis zelf binnen, die naar ons zwaaide en zich ook bij het gesprek met Mavros en Averoff voegde. Zonder verder iets te zeggen, verlieten daarop Karamanlis en Averoff het vertrek. De sfeer was nogal gespannen. Mavros en zijn inmiddels ook binnengekomen collega voor Justitie Pezmazoglou, later ook al collega in het Europees Parlement, legden ons uit dat er net 28 generaals waren ontslagen en dat zulks tot problemen had geleid. De rest van ons verblijf in Athene stonden op elke straathoek twee tanks, één van regeringsgetrouwe troepen en één van de ontslagen generaals. Uiteindelijk hebben die zich toch maar bij hun ontslag neergelegd.
Als dank voor zijn bezoek, zei president Karamanlis bij het afscheid, mocht Berkhouwer kiezen wat hij nu eens in Griekenland zou willen zien. Dat werd het klassieke heiligdom op het eiland Delos, waar je alleen heen kon via Mykonos, reeds toen een bekend oord voor zeer schaars geklede, voornamelijk homoseksuele, toeristen. Op Mykonos liep Berkhouwer al snel op tegen een paar collegae tolken van zijn echtgenote, die hem bij hen uitnodigden in de nudistenkolonie. Ik vond dat mijn taken niet zover strekten en liet Kees, slechts vergezeld van de veiligheidsman, daarheen gaan. Daar heb ik wel spijt van gehad, want de agent vertelde later dat Berkhouwer bij het naakt betreden van het strand door iedereen werd bestormd, toegejuicht en begroet.
Later in Luxemburg gonsde het trouwens van de geruchten dat de voorzitter van het parlement, als hij bij mij logeerde, naakt door het bos liep te rennen. Dit was ongetwijfeld waar, maar wat men niet wist, is dat Berkhouwer een sportman was. Als student deed hij aan atletiek en werd hij geselecteerd voor de Olympische Spelen van 1940, die om begrijpelijke redenen werden afgelast. Nadien deed hij aan tennis, jogging en fietsen. Vaak ging hij op zondagmorgen eerst tennissen om direct daarop in zijn tenniskleren op de tribune van de voetbalclub az te verschijnen. Vervolgens besteeg hij dan zijn racefiets, suisde de hoek om en zeeg bij de eerste de beste vrienden neer om - naar hij beweerde - moe van het lange fietsen een biertje te drinken. Dat herhaalde hij vrijwel in elke straat. Zo bezocht hij meteen zijn schare getrouwen in de omgeving.
Berkhouwer was ook een groot verzamelaar en kunstkenner. Niet alleen ‘deed’ hij na zijn pensioen in de Bergense School, waarvan hij de meeste schilders persoonlijk kende en die hij als advocaat, in ruil voor een schilderij, van hun huwelijken afhielp. Hij had ook een fijne neus voor meubelen en boeken. Soms hield hij iets zelf, zijn omgebouwde boerderij was een waar pakhuis van goede smaak en vondsten, maar ook bric-à-brac.
Het eind van Berkhouwer's politieke leven is uitgebreid in de pers beschreven. Overmatig alcoholgebruik begon zijn tol te eisen. Zijn bijdrage aan de debatten was onvoorbereid en associatief. Het einde van zijn politieke carrière vond plaats op een receptie door de Italiaanse bergboeren die een prachtig buffet van streekproducten aanboden. Berkhouwer liep de receptie binnen en nam een fles wijn van de tafel om die op zijn kantoor te gaan opdrinken. Als hij dat gevraagd had, zou de fles hem zonder meer aangeboden zijn, men