bouwd. Je weet waar je even moet inhouden om de lach te laten uitklinken, waar je er de pas in moet zetten omdat het publiek zich dreigt te gaan vervelen.
Bij Hetze leek het nauwelijks verschil te maken, voor de moord en erna, merkte ik de eerste avond van de tweede reeks voorstellingen tot mijn teleurstelling. Er werd op dezelfde momenten gelachen, er vielen dezelfde stiltes. Het stuk leek een machine die zijn eigen regels schiep waarop het publiek steeds op dezelfde manier reageerde. Misschien was het publiek in De Balie dermate ingevoerd, dat de wetenschap dat het stuk vóór de aanslag was geschreven in hun reacties was verdisconteerd, maar dat lijkt me nogal vergezocht. Hoe dan ook: het publiek reageerde volgens de wetten van de farce, niet volgens die van de kogel.
Tenminste, tot het slot van de avond. Toen gebeurde er iets nieuws. Iets kleins - het viel mijn tegenspelers niet eens op - maar toch. De minister-president - ik was in zijn huid gekropen - wordt geïnterviewd, legt een verklaring af. ‘We doen er alles aan, bla, bla, bla, zeer getroffen, bla, bla, bla, de heer schat ligt nog steeds in coma, waaruit hij waarschijnlijk niet meer zal ontwaken.’
Toen ik de zin uitsprak, voelde ik meteen dat hij iets anders was gaan betekenen. Ik zag het lichaam op de parkeerplaats liggen. Ik voelde dat bij het publiek hetzelfde gebeurde. Er daalde even een stilte neer - heel even kwamen toneel en werkelijkheid bij elkaar, ging de zucht van de actualiteit door de zaal. Toen werd de champagne geheven, werden de slotzinnen gesproken, en was het alweer voorbij. De volgende avond gebeurde het weer, op hetzelfde moment.
Er was dus wel degelijk iets veranderd. Het kan zijn dat ik de claus onbewust anders uitsprak, maar ik denk dat die zinnen door de realiteit buiten het theater voorgoed in cursief waren gezet.
Een paar weken later zag ik de voorstelling Welkom in het bos van Alex van Warmerdam. Daarin vertolkte Pierre Bokma een boswachter die een opmerking maakte over zijn dierenliefde. De zin leek op de zin die volgens een krant de overtuiging van de moordenaar van Pim Fortuyn samenvatte: dieren zijn belangrijker dan mensen; je mag mensen doden die dieren doden.
De regel kwam onverwacht, in een stuk dat verder geen enkele aanspraak maakte op actualiteit, integendeel zeer tijdloos was opgezet. Hij overviel me. Maar toch brak het stuk daardoor opeens open, maakte me bewust van het moment waarop ik hier zat, in deze zaal in Rotterdam tussen dit publiek kijkend naar een toneelvoorstelling, terwijl ergens iemand die deze zin gezegd zou kunnen hebben in een cel zat en weigerde zijn motief voor een moord te onthullen.
Ander voorbeeld: de Belgische groep ‘De Roovers’ speelde Demonen van Dostojevski, in de bewerking van Albert Camus. Het was in Brussel, een paar jaar geleden. Daarin komt een biecht voor, de biecht van Stavrogin. Hij vertelt hoe hij een klein meisje verleidt. Diezelfde stilte viel, diezelfde zucht van de actualiteit die door de zaal ging. Dit is geen gewone stilte, geen stilte die aandacht of spanning verraadt, hij is dieper, heeft iets geschrokkens. De aanleiding was duidelijk: het was in de tijd van Dutroux. Opeens was die acteur daar een Dutroux.
Maakte hij Dutroux menselijker? Veranderde hij iets bij de toeschouwers?
Nee, de zucht van de actualiteit verandert niet zoveel. Hij brengt buitenlucht binnen in de anachronistische betekenisruimte van het theater, laat actualiteit botsen op tijdloosheid en verruimt daarmee de blik.
Waar het mij om gaat, is dat de actualiteit blijkbaar zit in een zin, in een mededeling. Het zijn kortom de woorden die het stuk en de buitenwereld bij elkaar brengen. Niet de scènes, niet de actie, niet het drama zelf.
Toneel gaat over wraak, angst, liefde, haat. Tijdloze - eeuwige, zo u wilt - gevoelens, emoties die onder de realiteit liggen, eraan ten grondslag liggen. De incidenten - of dat nu de moord op een lijsttrekker is, of de terroristische organisatie die Dostojevski op het idee van zijn roman bracht - vormen slechts de buitenste schil van het drama.
Het werkelijke thema van Hetze heeft dan ook weinig te maken met de aanslag op een lijsttrekker - hoewel de handeling verdacht veel lijkt op de moord op een echte lijsttrekker. Het thema is de corruptie van politici, neen de wankelmoedigheid van de mens. En die is van alle tij-