schien. Maar dan betekent die verklaring niets meer, evenmin als een verklaring van het bewustzijn door het totaal van onze tien tot de elfde hersencellen ons bevredigt. Overigens wordt bij hersenen altijd geaccepteerd dat de ervaring, de input van de buitenwereld, er invloed op heeft. Daarom leiden hersen-verklaringen minder gauw tot fatalisme dan genen-verklaringen.
In de rij van Desastreuse Vergissingen is die van het onafhankelijk bewustzijn maar een kleine. In verband met de specifieke functie van de ziel na de dood, mogen we het een ‘Desastreuse Vergissing op grond van Verlangen’ noemen. Wij willen niet doodgaan en daarom verzinnen we een ziel die na onze dood blijft voortbestaan. Omdat die ziel nergens te vinden is, bedenken we een speciale stof waarvan hij gemaakt is en die met geen materieel middel kan worden waargenomen. Ook al wordt er nooit een sprankje bewijs voor die onsterfelijkheid gevonden, we houden het toch vol, en we zijn graag bereid om de hoofden, inclusief hersens, in te slaan van degenen die er niet in geloven.
Andere Desastreuse Vergissingen gaan vaak terug op radicaliseringen van op zich niet-gekke ideeën. Zo hebben het kapitalistische idee van Adam Smith, over de markt waar de onzichtbare hand alles vanzelf optimaal regelt onder de dictatuur van de prijzen, en het communistische idee van Karl Marx, over de centraal-geleide optimale economie onder de dictatuur van het proletariaat, tot de rampspoeden geleid die Rusland de laatste duizend maanden teisteren omdat men daar die ideeën als enige waarheid zag.
Een derde soort Desastreuse Vergissingen komt voort uit Gekke Ideeën, die gelukkig niet altijd lang stand houden. Er was het idee van het vuurstof. Er is een hardnekkig waandenkbeeld dat iemands huidskleur een beslissende invloed heeft op zijn intelligentie en karakter. Dawkins heeft in een dolle bui het zelfzuchtige gen uitgevonden, waarbij de kip ondergeschikt werd gemaakt aan het ei. Dawkins heeft dat zachtgekookte idee zelf alweer ingeslikt, maar velen blijven er, als was het een bewezen feit, in geloven. Behalve het Internet, moeten ook dikke, geleerd uitziende, boeken evenzeer gewantrouwd worden als artikels in Hollands Maandblad.
Tussen Radicalisering en Gek Idee plaats ik de sociobiologie of biosociologie. Daarin is het egoïsme, van het individu of van de soort, de enige drijfveer. Om de naastenliefde te verklaren, die helaas nu eenmaal bestaat, is men dus verplicht zich in de wrangste bochten te wringen. Dit is ook een goed voorbeeld van een vergissing die welbewust, uit eigen motieven van slechte aard, wordt gepropageerd.
Vergeleken bij deze voorbeelden uit de rij van Desastreuse Vergissingen, waar natuurlijk nog alle godsdiensten uit heden en verleden aan toegevoegd moeten worden, is die van de veronderstelde dualiteit body-mind een kleine. Het is tegenwoordig geen zaak waar veel mensen zich over opwinden en waar grote onrechtvaardigheden op gegrondvest worden.
De mens is niet goed en de mens is niet slecht. De mens is niet totaal vrij en de mens is niet totaal gedetermineerd. Nietzsche (wat ik van hem pik) en Wittgenstein (wat hij mij vraagt) en vooral Rorty zien het goed. Plato (wel een groot schrijver) en Descartes (wel een groot wetenschapper) en vooral Dennett zien het verkeerd. De idee dat er een direct verband gezocht zou moeten worden tussen enerzijds de kleinste onderdelen van de hersenen en anderzijds de gevoelens waaraan wij een naam geven, is onjuist. Er is geen noodzaak voor een bewustzijn dat uit een andere substantie is gefabriceerd dan de rest van de wereld.
Dat ik mij bij het geven van een materiële verklaring van het bewustzijn heb beperkt tot het bewustzijn van eigen denken, is dus welbewuste bescheidenheid. Bij andere soorten van bewustzijn is een hersencellulaire verklaring, zelfs van zo'n speculatieve aard als die van mij, niet iets waar we naar moeten zoeken.
Had ik dat niet een halfjaar geleden moeten zeggen? Neemt Searle het Dennett niet kwalijk dat hij eerst 350 bladzijden over het bewustzijn leutert en pas dan durft te zeggen dat het bewustzijn helemaal niet bestaat en dat zijn uit-leg dus -drijving is?
Ik vind dat men dat Dennett niet kwalijk mag nemen. Een boek, of een serie artikelen, beginnen met de verzekering dat we met een schijnprobleem te maken hebben en dat wie zich over het bewustzijn druk maakt, niet goed bij zijn hoofd is, zou niet handig zijn. Je hoeft geen detectiveschrijver te zijn om in te zien dat je de aandacht van de toehoorder niet kunt vasthouden als je al in de eerste alinea de afloop verklapt. Het Bewustzijn bestaat wel degelijk, zoals Schoonheid, Haat, Zout en Humor bestaan. Er is wel degelijk wat over te zeggen, en dat heb ik gedaan.