het in anderhalf jaar, in het Latijn. Hij liet zien, als de man die voor het schoolbord staat, met een krijtje:
(a) | dat aardse en hemelse zaken aan dezelfde wetten gehoorzamen; |
(b) | dat een bewegend lichaam in beweging blijft; er zijn geen engelen nodig om deze lichamen voort te duwen; |
(c) | dat actie reactie opwekt; |
(d) | dat er verschil is tussen massa en gewicht. |
Hier, op aarde, zijn die twee min of meer hetzelfde, maar op de maan is het gewicht veel kleiner, terwijl de massa dezelfde is. Dat is dus interessant. Er zijn nog meer verschillen. Massa is ‘datgene wat zich verzet tegen versnelling’ en kracht is ‘datgene wat je voelt als twee massa's elkaar aantrekken’. In het bijzonder geldt dit voor de zwaartekracht, waar massa-1 de massa van de aarde is en massa-2 de massa van bijvoorbeeld een appel.
Met deze simpele definities gaf Newton de natuurkunde een nieuwe basis. Hij gaf er ook een nieuwe vorm aan: de infinitesimaalrekening, het rekenen met oneindig kleine getallen. Zonder deze methode zouden alle volgende geleerden in hun berekeningen zijn vastgelopen. De nulmeridiaan van Greenwich zou op zich hebben laten wachten, Halley zou de terugkeer van zijn komeet niet hebben kunnen voorspellen, Bernoulli zou zijn hydrodynamica niet hebben kunnen beschrijven, Maxwell zou Faraday's proeven niet hebben begrepen, de negentiende eeuw zou geen bruikbare elektriciteit hebben gehad, de twintigste eeuw geen radio en tv... Zonder Newton zou er veel minder Shakespeare geweest zijn.
Men kan hiertegen inbrengen dat als Newton niet de infinitesimaalrekening had uitgevonden, een ander dat wel had gedaan. De uitvinding hing in de lucht en de prioriteit ervan is zelfs betwist, zoals men wellicht weet, door Leibniz. De exacte aard van de rekencultuur maakt dat mogelijk en hangt samen met de eis van reproduceerbaarheid. De valproeven van Galilei leveren voorspelbare waarden op: uitgevoerd door iemand anders dan Galilei geven ze nochtans dezelfde uitslagen. Dat geldt ook voor de manier waarop wij dingen zien - onze interpretatie. Het ‘horror vacui’, dat de pompwerking van water verklaarde, verklaarde niet dat bij een niveauverschil van meer dan elf meter die pomp niet werkte. Het was Torricelli die liet zien dat dit verschil kon worden verklaard als een mechanisch effect dat rekening hield met de luchtdruk ter plaatse.
De natuurkunde geeft de mensen de middelen een bepaald verschijnsel op dezelfde manier te zien - en dezelfde ontdekkingen te doen. Daarom kunnen die ontdekkingen of uitvindingen ‘in de lucht hangen’. Shakespeare heeft nooit in de lucht gehangen. Als er geen Shakespeare was geweest, was er geen Othello geschreven, geen Romeo en Julia zoals Shakespeare die geschreven heeft. Geen Hamlet. To be was damned never to be.
Wie ooit in de gelegenheid is geweest Florence te bezoeken, kent ongetwijfeld het Uffizimuseum, dat volhangt met Renaissanceschilderijen, en herinnert zich misschien de lange rij en de tijd die het nam om naar binnen te komen.
Een alternatief is: niet in die rij te gaan staan, maar een bezoek te brengen aan het museum ernaast, het Museo di Scienza. Je loopt er zo naar binnen. Het is een groot, ruim museum, dat maar weinig bezoekers trekt. Per verdieping één bezoeker, jouzelf incluis. Veel spullen van Galilei, die kwam uit de buurt. Je ziet het lensje waarmee hij de maan bekeken heeft en de planeet Saturnus, maar wat ik mij bovenal herinner is het instrumentarium waarmee hij de valwetten demonstreerde. Onder andere een houten glijbaan van ik schat zo'n acht meter: een gepolitoerd meubelstuk waarlangs houten ballen naar beneden kwamen rollen, in versnelde vaart zoals alles dat valt, maar hier in slow motion, teruggebracht tot binnen de grenzen van het waarneembare. Zien is begrijpen.
Het geheel overziende en opnieuw de vraag gesteld: Shakespeare of Newton, antwoord ik opnieuw dat ik met m'n boeken, romans, gedichten dichter bij Shakespeare sta dan bij Newton. Tegelijk moet ik vaststellen dat ik heel wat wiskundesommen heb gemaakt, menige reeks heb ontwikkeld met behulp van Newtons binomiaalalgorithme, maar nog nooit een regel heb geschreven die op het toneel moest worden uitgesproken. Ik ben volsterkt geen toneelschrijver. Evenmin heb ik - een andere specialiteit van Shakespeare - ooit een sonnet geschreven.
Verder houd ik mij voor ogen dat het werk van Newton de mensheid veel goeds, maar ook veel kwaads heeft gebracht. Het werk van Shakespeare heeft de mensheid veel goeds gebracht,