2 - Voldongen feiten.
Voor de Duitsers wordt 1999 een historisch jaar. De politiek verhuist van Bonn naar Berlijn. De Bondsrepubliek bestaat vijftig jaar. Op 23 mei kiest Duitsland een nieuwe president.
De politiek keert terug naar de plaats van handeling. Een nieuwe kans. In het geappaiseerde Berlijn kan het nationalisme definitief worden bijgezet. Aan dezelfde Schlossplatz waar Karl Liebknecht vanaf het balkon zijn socialistische republiek uitriep, worden Schröder en de zijnen geconfronteerd met een centrifugale, urbane omgeving die elke collectieve machtsaanspraak bij voorbaat decimeert.
1999 is een bijzonder jaar. Het historische palet herinnert de Duitsers aan de keerzijden van hun Werdegang. Tweehonderdenvijftig jaar geleden, op 28 augustus 1749, werd Johann Wolfgang Goethe in Frankfurt am Main geboren. Frankfurt en Weimar herdenken de auteur van Faust als de verzinnebeelding van het humanistische Duitsland. Goethe, minister-botanicusmineraloog, stierf in Weimar, de residentiestad die volgens de jongste tellingen in 1999 elfhonderd jaar bestaat. Weimar is dit jaar de culturele hoofdstad van Europa.
Honderdentien jaar geleden, op 20 april 1889, werd Adolf Hitler in het Oostenrijkse Braunau geboren. Op 23 februari zou de journalist-kinderboekenschrijver-pamflettist Erich Kästner (Drei Männer im Schnee, Emil und die Detektive, Fabian) honderd jaar oud zijn geworden. Kästners boeken werden door de nazi's in de ban gedaan. Als enige van twee dozijn verboden auteurs was hij in 1933 aanwezig bij de openbare boekverbranding op de Bebelplatz in Berlijn. Kästner bleef ondanks een Berufsverbot gedurende de oorlog in Duitsland wonen, maar liet zijn werk in Zwitserland verschijnen. Zojuist heeft Hanser Verlag zijn oeuvre herdrukt. Sven Hanuschek schreef een fraaie kritische biografie: Keiner blickt dir hinter das Gesicht.
Tachtig jaar geleden, op 15 januari 1919, leidde de Spartakus-opstand in Berlijn tot een bloedbad. Om 23.15 uur werd Karl Liebknechts lijk als ‘onbekende persoon’ bij de Rettungswache am Zoo afgegeven. Om 23.45 uur werd het verminkte lichaam van Rosa Luxemburg in het Landwehrkanal gegooid. Pas maanden later spoelde het bij een sluis aan. Op 6 februari 1919 werd in Weimar de Nationale Vergadering geopend. In het rumoerige Berlijn waanden de afgevaardigden zich niet langer veilig. Op 28 juni werd het verdrag van Versailles ondertekend, op 31 juli de Constitutie van Weimar aangenomen, 21 augustus vond de laatste zitting plaats van het parlement dat de onfortuinlijke Weimarer Republik zijn naam gaf.
In september 1919 trad Hitler toe tot de Deutsche Arbeiter Partei. Tien jaar later, op 9 januari 1929, werd de ss opgericht. Op 24 oktober vond in New York de beurskrach plaats die de economische wereldcrisis inluidde. Op dat moment werd in Hollywood Erich Maria Remarque's Im Westen Nichts Neues verfilmd.
Weer tien jaar later, op 15 maart 1939, bezette Hitler Tsjechië (het nieuwe protectoraat Bohemen en Moravië) dat door Engeland en Frankrijk aan zijn lot was overgelaten. Op 11 augustus ontmoette Hitler Mussolini in Salzburg, op 23 augustus werd het non-agressiepact met de Sovjet-Unie ondertekend. Op Hitlers verjaardag vond de testvlucht van het eerste straalvliegtuig, de Henkel 178 plaats.
Op 1 september 1939 begon de Tweede Wereldoorlog met de aanval op Polen. Mourir pour Danzig? In de Rijksdag zei Hitler, ‘de eerste soldaat van het Duitse Rijk’: ‘Und von jetzt an wird Bombe mit Bombe vergolten...’ Op 8 november vond in de Bürgerbräukeller te München de mislukte aanslag plaats op de Führer.
Vijftig jaar geleden, op 10 mei 1949 werd Bonn de tijdelijke hoofdstad van het westelijk deel van Duitsland. Op 23 mei werd het Grundgesetz aangenomen, op 15 september de christendemocraat Konrad Adenauer met één stem meerderheid (zijn eigen) tot eerste naoorlogse Kanzler gekozen. In het oostelijk deel van Berlijn volgde op 7 oktober 1949 de oprichting van de ddr. De boeren- en arbeidersstaat maakte de veertig jaar met moeite vol. Op 9 november 1989 viel zij uiteen omdat de bewoners zelf de Berlijnse Muur omverduwden.