Gouden bergen
door Rik Smits
Het meest beloftenzwangere toverwoord van dit fin de siècle is zonder twijfel ‘Nieuwe Media’. Receptiekout op niveau zonder de termen cd-rom en Internet is uitgestorven. Maar vooralsnog blijven de grootse beloften vooral beloften. Wel steken allerlei ouderwets-praktische problemen de kop op. Want hoe onconventioneel ‘Nieuwe Media’ ook mogen zijn, ze moeten net als ouderwetse media gevuld met geesteskinderen van schrijvers en ontwerpers, tekenaars en fotografen, journalisten en kunstenaars. En die doen dat niet voor de kat zijn viool.
Een aantal Nederlandse kranten
heeft inmiddels het elektronisch publiceren ontdekt. Ze willen dolgraag Internet-edities brengen, of hele jaargangen op
cd-rom. Eén zo'n krant is
de Volkskrant. Zij bracht een commerciële
cd-rom op de markt met de complete jaargang 1996 erop. Compleet, met alle artikelen, dus ook die van freelance medewerkers. Dat schoot een aantal van die medewerkers (Jan Mulder, Huib Stam en Hans Heg) in het verkeerde keelgat. Zo'n
cd, redeneerden zij, is een
nieuwe publicatie, zodat voor freelance bijdragen
opnieuw toestemming - en dus betaling - voor publicatie vereist is.
De Volkskrant had niet alleen verzuimd om toestemming te vragen, ze weigerde ook achteraf daarover te praten. Het freelance-trio bleef daarom niets anders over dan een kort geding aan te spannen.
Aldus geschiedde begin 1997. Maar wat heet kort? Pas in september deed de rechter uitspraak: de Volkskrant werd op alle fronten in het ongelijk gesteld, en moest het alsnog met de heren over passende betaling zien eens te worden.
Wie dacht dat de immer sociaal-voelende Volkskrant zich nu deemoedig met Mulder, Stam en Heg rond de tafel zou scharen, vergist zich. De krant en zijn eigenaar, uitgeversreus pcm, reageerden boos, verongelijkt en dwars. Toch durft de krant een volgende editie op dezelfde voet niet aan - ze probeerde in december 1997 haar medewerkers met kralen en spiegeltjes te lijmen: wie toestemming tot (gratis) herpublicatie van artikelen geeft krijgt een cd vol oude kranten. - Interessant hierbij is de vraag hoe het tot deze beschamende, haast tragi-komische stand van zaken heeft kunnen komen. Het antwoord op die vraag, dat hieronder volgt, werd door de Volkskrant geweigerd als ‘meer iets voor een vakblad’. Welnu: bij deze dus.
‘Journalisten die nu gouden bergen zien, vergissen zich,’ sprak bestuursvoorzitter Cees Smaling van uitgeefconcern pcm, eigenaar van de Volkskrant, eind september in NRC Handelsblad. Het was zijn voornaamste commentaar op de veroordeling in kort geding van de Volkskrant inzake aantasting van het auteursrecht van drie freelance medewerkers, wier bijdragen de Volkskrant ongevraagd en onbetaald had geherpubliceerd op cd-rom en op de Internet-versie van de krant.
Smalings reactie op de uitspraak is saillant, omdat zij licht werpt op de vraag of de halsstarrige, zelfs af en toe absurdistische opstelling die zowel de hoofdredactie van de Volkskrant als pcm in deze kwestie koos, voortkomt uit gebrek aan kennis, of uit onversneden brutaliteit. Het blijkt om het laatste te gaan.
De hele kwestie was immers van meet af aan zo klaar als een klontje, althans voor wie even de moeite wilde nemen om er de Auteurswet van 1912 op na te lezen. Mulder, Stam en Heg leverden op freelance basis bijdragen, wat wil zeggen dat zij aan de Volkskrant een eenmalig publicatierecht verkochten. Voor het opnieuw publiceren was dus opnieuw toestemming nodig, toestemming die tegen gepaste betaling ongetwijfeld gegeven zou worden. Over de vraag of plaatsing op het Internet of cd-rom herpublicatie inhoudt, is de Auteurswet glashelder. Artikel 14 bepaalt dat ‘vastlegging op enig voorwerp dat bestemd is om een werk ten gehore te brengen of te vertonen’ reeds als een openbaarmaking telt. Krant en Internet zijn ontegenzeggelijk verschillende ‘voorwerpen’, en het Internet (of, preciezer, een opslagmedium dat aan het Internet gekoppeld is), is bij uitstek bedoeld voor ‘vertoning’ van wer-