Ongewone lezers
door J.J. Peereboom
Als mijn grootvader opgeroepen kon worden uit het graf waar hij sinds het eind van de jaren twintig in verblijft en zijn oude omgeving van Zuid-Haarlem en Heemstede terugzag, zou hij dan zijn verbluffing uitdrukken in: Wat is alles veranderd, ongetwijfeld sneller dan ooit tevoren in de geschiedenis van de mensheid?
Ongeveer deze vraag komt bij mij op wanneer ik zelf die buurt terugzie. Het lijkt er veel op vroeger: van Haarlem uit de Dreef op en rechtdoor naar de Blauwe Brug, dan de Bronsteeweg en rechtsaf de Adriaan Pauwlaan in waar het huis staat dat opa had laten bouwen en waar mijn grootmoeder na zijn dood nog tien jaar in heeft gewoond. Er is bijgebouwd op open plekken, maar er is weinig afgebroken in vijfenzeventig jaar. De buurt ziet er nog net zo uit.
Met deze waarneming begint een doorlopend en meestal onhoorbaar twistgesprek tussen mij en de profeten van de onvoorstelbare veranderingen die wij hebben doorgemaakt. Natuurlijk is het aan de huizen niet te zien, zeggen zij: met zulke oppervlakkige gegevens wordt de cultuurgeschiedenis niet geschreven.
Dan discussiëren wij verder. Auto's? Niets bijzonders, opa en oma hadden er zelf een en zij leefden al in een tijd van poeha over vooruitgang en snelheid, dus hij zou constateren dat de verwachting vervuld is. Vliegtuigen - soortgelijk geval. Film: o ja. Radio's: veel kleiner geworden. Televisie dan; radio met plaatjes, dat kende hij niet maar het zal ook niet ondenkbaar voor hem geweest zijn.
Is de man niet te epateren, ook niet door maanlandingen, ruimtesatellieten, waterstofbommen, langeafstandsraketten, computers, email?
Jawel, daar hoort hij van op, maar hij ziet nog niet wat het voor verschil maakt voor de mensen van de Adriaan Pauwlaan. Leven zij nu anders, vraagt hij zich af Sneller? Intenser? Rijker, in de zin dat er meer in hun verbeelding omgaat? Harmonischer, in de zin dat zij meer begrip voor elkaar hebben?
Moeilijke vragen, waar de zegslieden van de grote verandering geen gerede antwoorden op geven. Kijk liever naar de maatschappelijke verhoudingen, daar zijn onmiskenbare veranderingen in teweeggebracht: geen dienstbodes meer, geen slagersjongens, meer vrouwen in verantwoordelijke banen, minder grote inkomensverschillen. En kijk naar de levenswijze: vakanties te pas en te onpas; reizen naar verschillende werelddelen, tomaten en aardbeien in elk jaargetijde, kiwi's en passievruchten, seks van allerlei soorten, gehuwd en ongehuwd, homo en lesbisch, ook per telefoon; pensioenen voor iedereen, steeds langere gemiddelde levensduur, daarom vrees voor afschaffing van de pensioenen.
Iedere herrezene zal toegeven dat er het een en ander gebeurd is in de afgelopen vijfenzeventig jaar, maar zou zo iemand zeggen: ik weet mij geen raad in deze snelle, slimme, informatieve, geëlektriseerde wereld, laat mij terugkeren naar de eeuwige stilte?
Misschien zou mijn grootvader het zeggen, maar ik begrijp niet goed wat hem dwars zou zitten. Integendeel zelfs. Als de nieuwe mens zich moet kenmerken door afwijking van een traditioneel mensbeeld dat in de trage voorafgaande eeuwen ontwikkeld is, dan lijkt opa's tijd moeilijker dan die van ons. Hij had tegen het eind van zijn leven de Eerste Wereldoorlog meegemaakt en de Russische revolutie, en daarna nog het begin van fascisme en nationaal-socialisme kunnen onderscheiden. Nederland had van de oorlog alleen verre dreunen gehoord, en de maatschappijhervormers lieten zich hier niet op hun agressiefst gelden, maar de wereld zag er gevaarlijk uit, opgehitst door mannen in uniform die bereid waren zichzelf en anderen op te offeren om een nieuwe staatsregeling te kunnen invoeren.
Een welgestelde liberale Haarlemmer zou weinig heil zien in hun oogmerken en weinig begrijpen van hun mentaliteit. Wat bezielde de wereld; waarom gingen de mensen niet aan het werk als ze prettiger wilden leven, in plaats van te staan tieren op tribunes?
Het kan niet anders of opa voelde zich vervreemd van de toonaangevende nieuwe mensen van zijn tijd. Hij zou zich een stuk beter voelen bij ons vijfenzeventig jaar later. De maatschap-